Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. május 15., péntek

Ismét jön a nosztalgiavonat









Idén is eljön a magyarországi nosztalgiavonat a csíksomlyói pünkösdi búcsúra. A szerelvény Budapestről indul, Nagyvárad, Kolozsvár, Dés, Déda, Gyergyószentmiklós érintésével érkezik Csíkba .

Pünkösd előtt egy nappal, május 29-én indul Budapestről a vonat, a Nagyvárad–Kolozsvár–Gyergyószentmiklós vonalon érkezik Felcsíkra. A zarándokokat Csíkszentdomokoson, Csíkkarcfalván, Csíkdánfalván, Csíkrákoson és Madéfalván szállásolják el, innen jönnek, szintén a nosztalgiavonattal, pünkösd szombatjának reggelén a Csíkszeredai állomásra, majd vonulnak gyalogosan Csiksomlyóra a magyarok szent zarándokhelyére,búcsúba. A vonat idén Pünkösdvasárnap is Gyimesbükkre, az ezeréves határhoz megy, ahol utasai részt vesznek a kontumáci kápolnánál bemutatott szentmisén.

Az egy évvel ezelőtt érkező nosztalgiavonatnak óriási sikere volt. Az 1961-ban gyártott NOHAB mozdony volt az első magyar felségjelű mozdony, amely a második világháború óta áthaladt a Székelyföldön, és az egykoron a legkeletibb magyar állomásig, a gyimesbükki indóházig utazott. Azóta a Duna Tv többször leadta a vonat útjáról készült dokumentumfilmet, a nézők végigkövethették az útvonalat, a megérkezés és fogadtatás élményét az egyes állomásokon.

Nincsenek megjegyzések: