Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. május 22., péntek

Orbán és Tőkés a leváltások ellen

A romániai intézmények magyar tisztségviselőinek tömeges elbocsátása ellen emelte fel szavát Kolozsváron Orbán Viktor és Tőkés László.



A Fidesz elnöke az elmúlt napokban Kézdivásárhelyre, Sepsiszentgyörgyre, Illyefalvára, Kolozsvárra és Szatmárnémetibe kísérte el az európai parlamenti választások kampánykörútján Tőkést. Kolozsvári sajtóértekezleten Orbán Viktor elismeréssel beszélt arról, hogy sikerült megalkotni az RMDSZ és az EMNT közös jelöltjeinek választási listáját. Orbán hangsúlyozta, hogy erdélyi útja alkalmával indulatos ellenállást tapasztalt román részről az autonómiával szemben, és külön szólt az állami irányítás alatt álló intézmények magyar nemzetiségű tisztségviselőinek tömeges elbocsátásáról. Megállapította: azt hitte, ez a fajta politikai és etnikai tisztogatás a XXI. században kiment már divatból. „Ezek az ügyek olyan benyomást keltenek, mintha nem is az Európai Unió területén lennénk" - jegyezte meg a FIDESZ elnöke.

Tőkés László a közelgő EP-választások kapcsán úgy fogalmazott, hogy a romániai magyarok nemcsak a brüsszeli képviseletre, hanem a román kisebbségpolitika, a balkáni intolerancia és a többségi nacionalizmus ellen is voksolnak.
Tőkés szerint jelenleg politikai tisztogatással kombinált etnikai tisztogatás folyik Romániában, amely kiszolgáltatottá teszi a magyarságot Erdély területén, ezért van szükség autonómiára.

Nincsenek megjegyzések: