Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. július 27., hétfő

Csángó Fesztivál Jászberényben



Zenés-táncos felvonulás, folklórműsor, viseleti és kézműves bemutatók, valamint népzenei koncertek várják augusztus 6. és 9. között a látogatókat a XIX. Csángó Fesztiválon Jászberényben.

A fesztivál négy napján bemutatkoznak csángó zenét játszó anyaországi együttesek és erdélyi hagyományőrzők is, emellett minden este táncház is lesz a Jászság Népi Együttes székházában. Érkeznek külföldi hagyományőrző együttesek is, köztük olyan, a csángókéhoz hasonló helyzetben levő népcsoportok képviseletében is, mint a franciaországi bretonok – olvasható a programajánlóban.

A szervezők tájékoztatása szerint a rendezvény fő célja, hogy bemutassa a magyar nyelvhatár legkeletibb peremén élő magyar kisebbség, a csángómagyarok mindennapjait, sajátos kultúráját, ezzel segítve őket a fennmaradásukért, hagyományaik megőrzéséért folytatott küzdelmükben.

A nyitónap estéjén Egy asszony címmel a Jászság Népi Együttes műsorát láthatják az érdeklődők. Palya Bea koncertje után Színes Világ címmel külföldi – görög, szlovén és francia – együttesek adnak ízelítőt népük folklórjából.

Kellemes kikapcsolódást ígér a szombat délutáni táncforgatag a város főterén. A hagyományos menettáncban, amelyet a Jász Lovas Bandérium kísér, több mint 500 zenész és táncos vesz részt.

Este Értékeink címmel erdélyi hagyományőrzők, majd Csángó képek címmel moldvai és gyimesi hagyományőrzők adnak gálaműsort. Nyisztor Ilona pusztinai népdalénekes csángóföldi, Antal Tibor pedig gyimesi népdalokkal érkezik. Klézséről László Legedi István virtuóz furulyajátékában gyönyörködhetnek az érdeklődők.

A „Csángóföld képekben, filmen, élőben" program részeként csángómagyarokkal folytatott beszélgetés révén ismerkedhetnek meg a látogatók a Csángóföldön, Moldvában és Gyimesben élők mindennapjaival, kultúrájával.

A fesztivál zárónapján a Viszontlátásra Jászberény címet viselő gálaműsorban erdélyi hagyományőrzők, a külföldi együttesek, a Jászság Népi Együttes és utánpótlás csoportjai lépnek fel. A rendezvénysorozatot tűzijáték zárja.

A Jászság Népi Együttes által szervezett fesztiválon lesz folkmise, amelyen a résztvevők nemzeti sajátosságaiknak megfelelően imádkoznak és énekelnek. A csángó hagyományok kiváló ismerőjének és átadójának, a klézsei Lőrincz Györgyné Hodorog Lucának emlékére külön szentmisét celebrálnak.

Kapcsolódó programként a Jász-Íjász Hagyományőrző Csapat bemutatói is színesítik a programot. Az Aprók terén a gyerekek népi játékokkal ismerkedhetnek meg, ki is próbálhatják azokat és énekversenyen is részt vehetnek.

A fesztiválhoz kapcsolódva rendezik meg a III. Magyar-Magyar Konferenciát is, amelynek témája a felcsíki székelység múltja, jelene és jövője lesz. További részleteket a www.jne.hu és a www.csangofesztival.hu oldalakon olvashatnak az érdeklődők.

Nincsenek megjegyzések: