Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. július 23., csütörtök

Miről volt még szó Tusványoson



Ahogyan ez történni szokott, Orbán Viktor, Traian Băsescu és Tőkés László tusványosi tábori állásfoglalásainak utóhangjai sok esetben félrekonganak, a bálványosi echó visszhangjainak refrénjei más és más gondolatokat és érzelmeket nyomatékosítanak.


A román médiumok reagálásának zöme kárörvendően arról zengedez, hogy Traian Băsescut a jó székelyek kifütyülték, lehurrogták ennek államelnökhöz méltatlan és előre eltervezett provokációi miatt. Ebből vezetik le azt, hogy a látogatás az elnökválasztási kampány egyik eleme, az erdélyi románok nacionalista érzelmeinek felkorbácsolása és majdani szavazataik begyűjtésének megcélzása volt. Ezt még meg lehet fejelni azzal, hogy a találkozó nagyszínpadi jeleneteit követően a jó székelyek a nyelvükön ugyan nem beszélő, de bizonyos gesztusaival, helyzetteremtéseivel magát szimpatikussá sminkelő elnökkel felszabadultan paroláztak, ami annak a jele, hogy az elnök a székelyek szavazataira is aspirálhat. Ezt nyomatékosította Orbán Viktor szellemes, de félre nem érthető utalása arra, hogy a leendő magyar miniszterelnök választási kampányában Băsescu partnere lehet.

A magyar részről érkező reagálásokat erősen színezi a teljesen indokolatlan diadalittasság, a káröröm irányába mozdítják el azok a reakciók, miszerint Băsescut jól kifütyülték, jól lehurrogták! Ez a vidéki futballmeccsszintű ,,értékelés" eluralja a kevésbé tájékozott tömegek közhangulatát, győzelemként állítja be a történtek felszínén villogó ,,mi aztán jól megmondtuk" hamis fényét.

A politikailag tájékozottabb magyar reflexiókból is többnyire kimarad a hármas találkozó, és ezen belül Orbán Viktor nyilatkozatainak lényege, az a jól kiolvasható szándék, szó szerint is megfogalmazott törekvés, hogy az ukrán nacionalizmus hálójába csavart, a magyar és román iskoláztatást egyaránt tönkreverő törvények ellen közösen kell fellépni, mint ahogyan a Szerbiában élő Timok-völgyi románok, makedónok beolvasztása ellen is közös kezdeményezésekkel az európai fórumokon együtt kell helytállni. Ehhez a gondolatmenethez kapcsolódik a teljesen abszurd, a szlovák államnyelv hegemóniájával kapcsolatos törvény elleni közös európai állásfoglalás, mivel ez sem csupán magyar—szlovák ügy, hanem az alapvető emberi jogok sovén, nacionalista sárba tiprása.

És végül erre a gondolati szálra fűzhető fel a Moldovai Köztársaság románjainak a romániai törvények szerint kijáró kettős állampolgárság elnyerésének lehetősége, amely mutatis mudandis, a magyar kettős állampolgárság megadásának mintája lehet.

Ebben a tusványosi tömeg előtt társalgó felek egyetértettek, s ez az egyedüli ígéretkonkrétum, amely nemsokára megvalósítható.

Nincsenek megjegyzések: