Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. augusztus 8., szombat

Hatékonyabb fellépés a határon túli románokért



Senkit nem sértett meg Románia azzal, hogy egyszerűsített eljárással adja meg a román állampolgárságot a határon túl élő, korábban ezt a státust akaratukon kívül elvesztő románoknak és leszármazottjaiknak — jelentette ki tegnap Traian Băsescu.


A határon túli román újságírók találkozóján felszólaló államfő szerint az állampolgárság megadásával Románia hatékonyabban tud fellépni azok jogainak védelmében, szorosabb partneri viszonyt alakíthat ki velük. Băsescu szerint az Európai Unió megértette a román lépést, az állampolgárság megadásának egyszerűsítését, amire ,,a határon túli románokkal szembeni rossz bánásmód" miatt volt szükség. Hangsúlyozta: Románia azért ad állampolgárságot azoknak, akik úgy vesztették el azt, hogy senki nem kérdezte meg tőlük, valóban le akarnak-e mondani róla, mert a szabadságjogokhoz az egykor elvesztett állampolgárság visszaszerzése is hozzátartozik. Leszögezte: Bukarest külpolitikájában elsőbbséget kell hogy élvezzen a Romá­niával szomszédos országokban élő románok jogainak védelme. A kormány áprilisban, a román—moldovai diplomáciai konfliktus kellős közepén határozta el, hogy módosítja az 1991 óta hatályban lévő állampolgársági törvényt.

Moldova azzal vádolta Bukarestet, hogy Románia szervezte meg a Kisinyovban kirobbant utcai zavargásokat az áprilisi parlamenti választások után. Áprilisban az Európai Unió diplomatái aggályukat fejezték ki amiatt, hogy Románia tömegével adja meg az állampolgárságot a moldovai románoknak, mintegy beengedi őket az unió munkaerőpiacára.



Ime egy példa kedves Anyaórszági nemzettársaink hogyan kellene kezelni a kettösálampolgárság ügyét ,a Trianoni Diktátúmmal akaratuk ellen elszakitott területeken élö MAGYAROKKAL.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

Nincsenek megjegyzések: