Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. augusztus 5., szerda

Megelevenedik Bocskai győztes csatája



Ismét megvívják Bocskai István 1604. október 15-i, Álmosd és Bihardiószeg között vívott győztes csatáját a hét végén a két település közötti Nyúzóvölgyben — jelentették be a szervezők sajtótájékoztatón. A csataimitációt most először kapcsolják össze az álmosdi falunappal, amikor a térség másik hírességére, a 219 éve született Kölcsey Ferencre — aki három évig volt lakója a településnek — emlékeznek.


Az érmelléki programsorozat Bocskai-portyával: lovas, szekeres felvonulással kezdődik pénteken Álmosd és Bagamér között, szombaton pedig az álmosdi Kölcsey-házban emlékünnepséggel folytatódik. Papp Gyula nyugállományú honvédezredes, a rendezvény egyik szervezőjének tájékoztatása szerint a csataimitációra vasárnap kerül sor romániai területen, az egykori győztes csata helyszínén, Nyúzó­völgyben. A csatatéren ötven magyar hajdú és félszáz osztrák katona néz majd farkasszemet egymással, hogy aztán Bocskai parancsára megvívják a történelmi ütközetet.

Gellért Gyula, Érmellék református esperese elmondta: már negyedik alkalommal rendezik meg a Bocskai-csata imitációját, de most először augusztusban. Az eredeti, októberi időpontban ugyanis a partiumi települések diákjainak többsége távoli iskolákban tanul, s szeretnék, ha minél több fiatal lehetne részese a történelmi esemény megidézésének — tette hozzá. A történelmi hűséget idézik a kellékek is, például Bocskai ágyúi. Az esperes tájékoztatása szerint néhány éve előbb két rézágyút öntettek, majd két bronzágyút. Ma már nyolc ágyúval rendezik a csataimitációt, közte egy eredeti, több száz éves mozsárágyúval.

Adorján Csaba, a hajdú-bihari lovas és huszárhagyomány-őrzők elnöke vezetésével ott lesz a csatában a térségi lovasbandérium is, akik az egykori debreceni huszárok egyenruháját viselik, s akiket különböző hagyományőrző rendezvényekről jól ismernek, nem csak a határ hazai, hanem romániai oldalán is. A ,,huszárdiplomácia" az elmúlt években jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a határ két oldalán élők egymáshoz és történelmi hagyományokhoz is közelebb kerüljenek — összegezte küldetésüket vitéz Szoboszlai Endre törzskapitány, a lovasbandérium szóvivője. A törzskapitány — aki amatőr csillagász — elmondta: tanulmányozták a csillagok állását a Bocskai-csata idején. A csatára virradó éjszaka a térségben csaknem teljes telihold volt, ami az jelenti, hogy jól lehetett látni. A Szaturnusz és a Vénusz együttállása mellett egy égő szupernova is áthaladt a terület felett, ami ritka csillagászati jelenség — tette hozzá a huszárok törzskapitánya.

Nincsenek megjegyzések: