Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. augusztus 8., szombat

Szlovák politikusi kritika a dunaszerdahelyi esetről

Fontos lépés, hogy a szlovák parlament egyik bizottsági elnöke szakmailag elhibázottnak tartja a tavalyi dunaszerdahelyi rendőrségi beavatkozást — mondta Balog Zoltán, az Országgyűlés emberjogi bizottságának fideszes elnöke. Jan Kovarcík, a koalíciós Demokratikus Szlovákiá­ért Mozgalom képviselője, a szlovák parlament védelmi és biztonságügyi bizottságának alelnöke csütörtökön beszélt arról, hogy szerinte szakmailag elhibázott volt a dunaszerdahelyi rendőrségi beavatkozás a tavaly novemberi DAC—Slovan labdarúgó-mérkőzésen.



Mint mondta, nem ez volt az első eset, amikor a rendőrség hibázott egy labdarúgó-mérkőzésen. Ő az első szlovák politikus, aki nyíltan is bírálja a dunaszerdahelyi kommandós akciót. ,,Örülök ennek a nyilatkozatnak. Azt gondolom, hogy ez egy kicsi, de fontos lépés" — mondta Balog. A kérdést annak alapján kell vizsgálni, hogy mennyire sérültek a meccsen részt vevő magyar és szlovák szurkolók jogai a rendőri fellépés miatt. A dunaszerdahelyi eset elsősorban nem a két ország konfliktusa — fogalmazott. A külügyminisztérium és a rendészeti és igazságügyi minisztérium nem akart reagálni Ján Kovarcík kijelentéseire.

A szlovák nemzetiségű politikusok eddig szinte kivétel nélkül védték a dunaszerdahelyi beavatkozást, amelynek során több magyarországi szurkoló is megsérült. Ján Kovarcík az első fontosabb szlovák politikus, aki nyíltan bírálja a beavatkozást, amely komoly feszültséget keltett Pozsony és Budapest között. A szlovák bizottsági elnök szerint a dunaszerdahelyi eset azért kapott politikai színezetet, mert nemzetiségileg vegyesen lakott területen történt. A szlovák rendőrséggel azonban más városokban is hasonló problémák vannak — tette hozzá Ján Kovarcík, felszólítva Robert Fico miniszterelnököt, hogy az elhibázott rendőrségi beavatkozások miatt menessze tisztségéből Robert Kalinák belügyminisztert. A belügyminisztérium visszautasítja Kovarcík bírálatát, továbbra is állítja: a rendőrségi beavatkozás Dunaszerdahelyen indokolt volt, a miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott, hogy a belügyminiszter teljes mértékben élvezi bizalmát.

Nincsenek megjegyzések: