Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. október 2., péntek

Ráduly Róbert Kálmán az Országházban



A magyar parlament Felsőrendházi Termében szólalt fel a minap Ráduly Róbert Kálmán. Csíkszereda polgármestere Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnökének felkérésére tartott rövid beszédet a Hungarikumok a Parlamentben című konferencián.

Ráduly székely viseletben, harisnyában, fehér ingben és lajbiban lépett mikrofonhoz. Bevezetőjében az ülésterem berendezését és a pódium elhelyezését kritizálta tréfásan, mint mondta „a nemesi rendekből származó székely nincs ahhoz szokva, hogy egyfolytában fölfelé emelje a nyakát”. – Egy székely, egy felvidéki, egy délvidéki, egy kárpátaljai Pesten – ha meggondoljuk, ez is unikum, hungarikum. Hogy úgy kell eljönnöm önökhöz, otthonról haza, hogy határ van közöttünk. Európában még nem találunk egy ilyen sorsú, helyzetű népet. De emiatt hiába nyúlunk a zsebkendőnkhöz, ezzel csak az éleslátásunkat és a kezünket foglaljuk le – fogalmazott Ráduly, aki szerint az anyaországi polgárt ugyanolyan mértékben fenyegeti a beolvadás veszélye, mint a kisebbségben élőket. – Ezért kell újraértelmeznünk az összefogás eszméjét, hogy a gyerekeinknek ne csak azt tanítsuk, ami az angolhoz, a franciához tesz hasonlóvá, hanem azt is, ami megkülönböztet tőlük – mondta a polgármester, akinek mintegy hétperces beszédét vastaps követte.

Nincsenek megjegyzések: