Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2010. február 27., szombat

Felújítják Mátyás király szobrát



Tizennyolcadik alkalommal tartanak a héten Mátyás Napokat Kolozsváron. A holnap véget érő, kilencnapos kulturális rendezvénysorozat mellett zajlik a szoborcsoport teljes felújítása, amelyet legkésőbb július 4-ig be kell fejezni.


László Attila, Kolozsvár alpolgármestere, elmondta, a román és a magyar kormány azonos összeggel, országonként négyszázezer euróval támogatja a restaurálást, melynek tervét Szabó Bálint építész és Kolozsi Tibor szobrászművész készítette. László Attila szerint a munkálatok jól haladnak, a szakemberek úgy vélik, mostantól számítva négy hónap alatt be is tudják fejezni. Kiderült viszont, hogy Mátyás lovas szobra nehezebb, mint gondolták, ezért a tervezett faállvány helyett a tizenöt és fél tonnás alkotást egy acélszerkezetre kell felfüggeszteni, erre március 10. tájékán kerül sor, a talapzaton lévő négyalakos szobrot már eltávolították, helyreállításukon dolgoznak.

A szoborcsoport restaurálása mellett Kolozsváron kialakítanak egy Mátyás-emlékszobát, illetve felújítják a képzőművészeti egyetemnek otthont adó szülőházat is.

Nincsenek megjegyzések: