Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2010. március 15., hétfő

Băsescu és Boc üdvözli a magyarokat



Románia minden polgárának közös hazája, a magyaroknak pedig román állampolgárságukra is büszkék kell lenniük – áll Traian Băsescu üzenetében, amellyel az államfő március 15-én köszöntötte a magyar közösséget.

„Kedves magyar polgártársak, értem és tisztelem büszkeségüket, amely eltölti önöket ezen a különleges napon, és lélekben önökkel vagyok. A magyar nép bebizonyította szabadságszeretetét a történelem során”, nem csak 1848-ban, hanem 1956-ban is, amikor fellázadtak a kommunista diktatúra ellen, és 1989-ben is, amikor részt vettek a romániai kommunista rendszer megdöntésében, áll írja március 15-i üzenetében Traian Băsescu államfő.

Băsescu szerint ugyanakkor a magyaroknak büszkék kellene lenniük arra is, hogy román állampolgárok. „Románia minden polgárának közös hazája, származástól függetlenül. Míg a kommunista diktatúra nem tartotta tiszteletben az emberi jogokat, köztük a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait, az utóbbi húsz évben megfordíthatatlan előrelépés történt a demokratikus és pluralista társadalom létrehozásában, amelyben a kisebbségi jogokat az alkotmányon kívül az Európai Unió Lisszaboni Szerződése is garantálja” – fogalmaz Băsescu.

Az államelnök hangsúlyozza, hogy a magyarság képviselőinek jelenléte a román parlamentben, a helyi közigazgatásban és a kormányban garanciát jelent arra, hogy a romániai etnikumközi kapcsolatok a normalitás közegében folytatódnak.

"Megértem és tisztelem azt a büszkeséget, ami a magyarokat eltölti ezen a rendkívüli napon, ebben osztozom Önökkel" - olvasható a köszöntőben.

Románia és Magyarország ugyanannak az európai családnak a tagjai, ezért könnyebbé és természetesebbé vált a hármas identitás – a román, a magyar és az európai állampolgárság – vállalása – hangoztatja Băsescu.

„Végül március 15-én boldogságot és jólétet kívánok minden romániai magyarnak, valamint azt, hogy bízzanak a közös európai jövőben, a többi román állampolgárral együtt” – zárja köszöntőjét a román államfő.


Emil Boc miniszterelnök ünnepi köszöntőjében méltatta a Románia és Magyarország, valamint a románok és a magyarok közötti viszony elmúlt években tapasztalt fejlődését. Rámutatott: ezt a viszonyt ma már a barátság, az együttműködés és a kölcsönös tisztelet jellemzi, és megköszönte a romániai magyaroknak, hogy a románok erőfeszítéseivel együtt hozzájárultak annak kiépítéséhez. Boc az RMDSZ szerepét is méltatta, amely - mint írja - komoly kormánypartnerré vált.

Boc külön üdvözli Magyarországot is, és reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti partnerségi kapcsolat folytatódni fog különböző együttműködési programok keretében, valamint újabb román-magyar együttes kormányülések megszervezése révén.

Nincsenek megjegyzések: