Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2010. március 3., szerda

Hogy mik vannak !!!!!!!

A szlovák parlament a hazafiasságot erősíteni hivatott törvényt fogadott el tegnap. A 150 tagú testületben a szavazáskor jelen levő 122 képviselő közül 77 szavazott igennel a javaslatra. A törvényjavaslatot a koalíciós pártok képviselői támogatták, míg az ellenzék egy része ellene szavazott, másik része pedig tartózkodott.
Az új jogszabály szerint, amelynek tervezetét a Szlovák Nemzeti Párt nyújtotta be, a jövőben a szlovákiai iskolák minden osztályában ki kell függeszteni a szlovák zászlót, az állami címert, az alkotmány bevezetőjét, valamint a szlovák himnusz szövegét. A himnuszt hétfő reggelente le is játsszák a diákoknak, s elhangzik minden hivatalos sportrendezvény kezdetén is. A képviselő-testületek tagjai — az önkormányzattól a parlamentig — pedig minden ülés elején eléneklik a himnuszt. A közszolgálati televízióban és rá­dióban éjfélkor csendül fel kötelezően a szlovák himnusz.


NO COMENT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!........



Ugyanakkor az összes iskolai tananyagban is megerősítik a hazafiasságra való nevelést.

Az eredeti előterjesztésben az a rendelkezés is szerepelt, amely Szlovákia iránti hűségeskü letételére kötelezte volna a 15 éves fiatalokat személyazonossági igazolványuk átvételekor, illetve a parlamenti és helyi képviselőket megbízatásuk kezdetén. Ezt a rendelkezést a bírálatok után a vita során kivették a tervezetből. A most elfogadott változat szerint a hűségesküt már csak az államigazgatás újonnan felvett alkalmazottjaitól fogják megkövetelni.

A hazafiassági törvény, amennyiben Ivan Gasparovic államfő aláírja, április elsején lép életbe. A nyelvtörvénnyel ellentétben nem tartalmaz szankciókat.

Nincsenek megjegyzések: