Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2010. március 12., péntek

Legyenek nyilvánosak a fekete március iratai



Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke kérni fogja az 1990-es, véres marosvásárhelyi eseményekre vonatkozó minden dosszié, dokumentum titkosításának feloldását.
Ezt a szövetségi elnök tegnapi, bukaresti sajtótájékoztatóján jelentette be, párhuzamot vonva az 1989-es forradalom dossziéival, amelyek mindeddig nem voltak elérhetőek, és amelyek titkosításának feloldását nemrég rendelte el a kormány. Rámutatott, ugyanígy kellene nyilvánosságra hozni a marosvásárhelyi konfliktus ügyiratait, hiszen jogunk van megtudni azt, hogy mi történt 1990. március 19—20-án. ,,Nagyon fontos, hogy a húszéves évfordulón levonjuk a tanulságokat" — fogalmazott, hozzátéve: a két közösség halottakkal, sebesültekkel járó véres konfliktusa nem spontán módon alakult ki, hanem felbujtásra. ,,Olyan személyekről van szó, akik részei voltak az 1989. előtti nómenklatúrának, és akiknek érdekében állt a feszültség fenntartása, a két közösség egymás ellen uszítása" — pontosított.

Nincsenek megjegyzések: