Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2010. március 3., szerda

Markó Béla nem fél a függetlenektől



„A függetlenek csoportja nem jelent veszélyt az RMDSZ-re nézve. Nem hiszem, hogy az RMDSZ helyettesíthető lenne más párttal" — jelentette ki Markó Béla a Gabriel Oprea körül formálódó, függetlenekből álló parlamenti csoportosulás erősödése kapcsán. Úgy vélte, a szövetség jelenléte az utóbbi húsz évben a parlamentben, illetve a különböző kormányokban nemcsak a szavazatok szempontjából értékelhető: ez sokat számít az interetnikus kapcsolatok, a románok és magyarok közötti viszony szempontjából is. Hozzátette, az RMDSZ jelenléte nemcsak a kormányzati többség matematikáját tekintve fontos, ez egyaránt nyereség a román pártoknak és koalíciós partnereknek, illetve Romániának.

Elmondta, tiszteletben tartja mindenki döntését, de úgy véli, tisztázni kell: mit jelent egy adott párthoz való tartozás, mit tartalmaz a függetlenek jogállása. Az ellenzéki képviselők függetlenekhez történő átszivárgása nem járul hozzá a román politikum ideológiai kérdéseinek tisztázásához. Újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, a szankciók nem feltétlenül eredményesek ilyen helyzetben. Szerinte doktrínák és politikai nézetek, világos, jól körülhatárolható és megkülönböztethető program mentén működő pártokra van szükség, illetve arra, hogy a párt tagjai és a párt listáján szereplők hasonló politikai meggyőződéssel rendelkezzenek. Véleménye szerint a migráció éppen mindezek hiányát mutatja, sem a pártok, sem a politikusok nem rendelkeznek kiforrott ideológiával és programmal, ezért nem okoz senkinek gondot a pártváltás, amely gyakorlatilag a mindennapi ruhacseréhez hasonló. Rámutatott, ez minden politikai alakulatra érvényes, kivétel az RMDSZ, amelynek különleges a helyzete. Markó Béla bízik abban, hogy egy új parlamenti frakció vagy egy új párt létrejötte tisztázná a doktrináris problémákat a politikai életben, vagy egyszerűsítené a doktrináris kapcsolatokat a parlamentben.

Nincsenek megjegyzések: