Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2010. március 10., szerda

Megemlékezés a fekete márciusra



Tőkés László kezdeményezésére gyertyás felvonulást szervez az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Marosvásárhelyen a fekete március huszadik évfordulóján. Az RMDSZ külön emlékezik: Miholcsa Gyula dokumentumfilmjének vetítése áll a rendezvények középpontjában.

A gyertyás felvonulás részleteit tegnap ismertette Kali István, az EMNT Maros megyei elnöke és Kincses Előd ügyvéd. A kezdeményezést a Smaranda Enache vezette Pro Europa Liga is felkarolta, azt szeretnék, hogy a Görgény-völgyéből behozott román parasztok útvonalát kövessék az Igazság és a Tolerancia menetén. A cél kettős: egyrészt az igazság kiderítésének fontosságát hangsúlyozzák, másrészt a tolerancia szükségességére világítanak rá. A felvonulás mellett ökumenikus istentiszteletet és kerekasztal-beszélgetéseket tartanak. Az RMDSZ által szervezett megemlékezés középpontjában a Miholcsa Gyula által készített több mint tizenegy órás dokumentumfilm vetítése áll.

A közös szervezésre az EMNT az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumon is felkérte az RMDSZ-t, a szövetség azonban felemás választ adott — fejtette ki Kali István, emlékeztetve Markó Béla RMDSZ-elnök kijelentésére, miszerint ő nem híve a fáklyás felvonulásoknak.

Nincsenek megjegyzések: