Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2010. március 15., hétfő

Ünneplés rendőri zaklatással az ezeréves határnál



Rendőrök, csendőrök és tűzoltók zavarták meg ünneplésében vasárnap a gyimesbükki közösséget. A ma Bákó megyéhez tartozó településen a hatóságok már korábban érdeklődtek, mire készül a falu, a megemlékezésen pedig fotókat és hangfelvételeket készítettek.

Megzavarták ünneplésében a gyimesbükki közösséget a Bákó megyei hatóságok. A gyimesbükkiek vasárnap este a Csángó Gyerekekért Egyesület székhelyén gyűltek volna össze, hogy 1848. március 15-re emlékezzenek. Kora reggeltől azonban a községet ellepték a tűzoltóság, a csendőrség, a közúti rendőrség alakulatai, valamint civil ruhás nyomozók. Több személytől is érdeklődtek, hogy mire készül a közösség. A megemlékezést a tervezett helyszínen nem lehetett megtartani, ezért arra a templomban az esti mise után került sor, ahol a civil ruhába öltözött rendőrök fotókat és hangfelvételt készítettek.

Lapunk úgy tudja, a hatóságok már március 12-én megkezdték a zaklatást. A Dani Gergely Általános Iskolánál egész napos ellenőrzést tartott a tűzoltóság, jelezvén, hogy hétfőn visszatérnek.

Egy tűzoltóautó – a parancsnok szerint felügyelet céljából – a településre érkezett, holott a rendezvény helyszínén nem kellett tartani tűzesettől: a terem fűtésének engedélyezését ugyanis a tűzoltóság már előzetesen megtagadta.

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete vasárnap este tiltakozásának adott hangot az incidensek miatt. Amint az közleményükben olvasható, elfogadhatatlannak tartják, „hogy ma Romániában egy nemzeti közösséget megzavarjanak az ünneplésben. Ehhez minden állampolgárnak egyformán joga van, és ennek megakadályozása nemcsak jogsértés, de egyben tiszteletlenség is”. A szervezet ezért felkérte Korodi Attila és Kelemen Hunor parlamenti képviselőket, valamint Gyerkó László szenátort, parlamenti eszközeik segítségével tiltakozzanak ők is, hogy a jövőben ne forduljanak elő ehhez hasonló helyzetek.
HN-információ

Nincsenek megjegyzések: