Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2011. november 5., szombat

Már nem „Muzeu” a váradi püspöki palota




Huszonöt év után lekerült a „Muzeu” felirat a nagyváradi római katolikus püspöki palota homlokzatáról. Helyére a püspökség nemrég elfogadott címerét helyezték fel. Mint ismeretes, az épületet évtizedek óta foglalta el a Körösvidéki Múzeum, 2005 óta úgy, hogy a palota tulajdonjoga a restitúciós törvény alapján már a püspökségé.

A múzeumnak azonban még mindig nincs hová költöznie: a műtárgyak, illetve az intézmény irodái a palotának jóval több, mint a felét foglalják el. Új székhelyéül hosszas késlekedés után az egykori Magyar Királyi Hadapródiskola Rulikovsky úti épületét szemelte ki az intézményt kezelő megyei önkormányzat. Az épület azonban felújításra szorul, és a munkálatokat évek óta nem sikerül befejezni. Jelenleg az ügy patthelyzetbe került: a kivitelező nem folytatja a munkát, amíg az eddig elvégzetteket a megyei vezetőség ki nem fizeti, amaz viszont – Radu Ţîrle tanácselnökkel az élen – nem hajlandó törleszteni, mondván: törvénytelen részlegesen átvenni egy munkálatot.

A múzeumnak a püspökséggel kötött szerződése pedig időközben többször is lejárt. Eddig mindig meghosszabbították, most azonban a püspökség az eddigi 6000 euróról havi 15 000 euróra emelte a bérleti díjat, így a megyei tanács már nem fogadhatta el. Böcskei László püspök korábban azt mondta, ha a testület nem változtat álláspontján, az is megeshet, hogy a múzeum dolgozóit be sem engedik a palotába, nem lévén érvényes bérleti szerződés

Nincsenek megjegyzések: