Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2012. január 18., szerda

Magyargyalázó,trágár feliratot mázoltak a kolozsvári Mátyás-szoborra




„Muie UDMR” – ez a felirat jelent meg kedd este a Kolozsváron lezajlott kormányellenes tüntetés végén a Mátyás-szobor talapzatán. A rendőrök azonosítottak és őrizetbe vettek három fiatal férfit és egy lányt, akiket egyenként 100 és 500 lej közötti összeggel bírságoltak meg a trágár feliratért illetve trágár szavak skandálásáért. Az RMDSZ az EMNP is határozottan elítéli történteket.

Kelemen Hunor közleményben ítélte el a történteket. Mint írja: a tiltakozásnak, a tüntetésnek helye van egy demokratikus országban, akárcsak a politikusok és a politikai pártok ellen irányuló kritikának is. „Nincs helye viszont annak, hogy felelőtlen emberek köztéri szobron, féltve őrzött műemléken töltsék ki bosszújúkat. Nincs helye annak, hogy egyesek békés tiltakozást használjanak fel arra, hogy megalázzanak egy egész nemzeti közösséget” – áll az RMDSZ közleményében. A szervezet határozottan elítéli „az ilyen és ehhez hasonló, aljas tetteket”.

Kelemen Hunor elmondta: „beszéltem a belügyminiszterrel, arra kértem, hogy határozottan lépjenek fel a huligánok ellen, és büntessék meg őket. Ezúton is szeretném hangsúlyozni, hogy a békés, civilizált tüntetéseknek helyet kell adni, de nem engedhetjük meg, hogy ezek a tiltakozások magyarellenes uszításokba torkolljanak” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke.

Az esetet az EMNP is elítéli, a szervezet ugyanakkor a szoborgyalázást diverziókeltő provokációnak minősíti, melynek célja a figyelem elterelése az utóbbi napokban kirobbant országos feszültségekről. Úgy vélik: megalapozott a gyanú, hogy a szoborgyalázás csakis a rendőrség és csendőrség hallgatólagos hozzájárulásával történhetett meg, mivel a rendfenntartó erők „rég nem látott jelenléttel biztosították a tüntetést”.

Az EMNP úgy véli: „elfogadhatatlan, hogy a kormányzattal szemben felgyülemlett elégedetlenségnek, valamint a kormány és ellenzéke között zajló állóháborúnak az erdélyi magyar közösség legyen a bűnbakja, egyetemes értékű műemlékeink pedig csatamezővé váljanak!”

Nincsenek megjegyzések: