Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2012. november 5., hétfő

Székely zászlós felvonulás a Kovászna megyei prefektus ellen




                          
Székely zászlós felvonulásra szólítja híveit csütörtök délutánra a Kovászna megyei prefektus hivatala elé az RMDSZ háromszéki szervezete. Tamás Sándor, a Kovászna megyei elnök és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a prefektusi hivatal előtti hétfői sajtótájékoztatón hirdette meg a csütörtöki felvonulást. Arra kérték a háromszéki magyarokat, hozzanak magukkal székely zászlót. A felvonulással az ellen akarnak tiltakozni, hogy Codrin Munteanu prefektus május óta módszeresen támadja a magyar szimbólumokat.


A tiltakozást kezdeményezők szerint Codrin Munteanu kinevezése óta provokálja a háromszékieket azzal, hogy az utóbbi időben több jelkép, szimbólum és felirat miatt is a bírósághoz fordult. Munteanu legutóbb a székely zászlót egy futballcsapat vagy egy autógyár zászlajához hasonlította.

A prefektus korábban a bíróságon megtámadta a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám művelődési ház és a kézdivásárhelyi Incze László céhtörténeti múzeum névadását, továbbá Kovászna megye és Kovászna város zászlaját, megannyi településen kifogásolta a községháza feliratot. „Az ütötte ki a biztosítékot, hogy Uzon községben megtámadta a székely zászló kitűzését is” - mondta Tamás Sándor. A megyei önkormányzat elnöke a múlt héten jelentette be, hogy alapfokon megnyerték a pert Kovászna megye zászlajának a használata ügyében.

Tamás Sándor szerint a csütörtöki megmozdulásra érkező első ötszáz tüntető székely zászlót kap ajándékba azzal a kéréssel, hogy tűzze ki a házára a kék alapú, arany színű csíkot, holdat és csillagot tartalmazó lobogót. A megyei elnök egy „Terra Siculorum” feliratú táblát is elhelyezett a prefektusi hivatal előtt azért, hogy a prefektus számára is legyen világos: „Székelyföld létezik, ugyanúgy, ahogy különböző kormányhatározatokban létezik Hátszeg vagy Szilágyság”.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta: a tüntetés célja, hogy a kormánybiztos befejezze a folyamatos provokálást, ellenkező esetben készen állnak minden hétre egy utcai megmozdulást szervezni.

A tüntetést a decemberi parlamenti választásokat megelőző kampány hivatalos kezdetének előestéjére időzítették.

Nincsenek megjegyzések: