Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2012. november 24., szombat

Újabb erdélyi körúton Erőss Zsolt a Hópárduc





                         
Újabb erdélyi körútra indult az Erdélyi Kárpát-Egyesület szervezésében a neves magyar hegymászó, Erőss Zsolt, aki már nemcsak a magaslatokat, hanem most már fogyatékosságát is legyőzve hódítja meg a hegycsúcsokat.


A 13 állomásos turné hétfőn kezdődött, Temesvár és Nagyvárad után a kolozsvári Báthory-líceum díszterme adott otthont az előadásnak, amelyben az idei 8091 m-es Annapurna-expedícióról számolt be, majd a tordai Jósika-iskolában tartott előadást csütörtökön.


Marosvásárhelyen november 23-án a Bolyai Farkas Elméleti Líceum dísztermében, Gyergyószentmiklóson, a Salamon Ernő Gimnázium dísztermében november 25-én, Székelyudvarhelyen, a mozi épületében 26-án, Csíkszeredában, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium dísztermében 27-én, Sepsiszentgyörgyön 28-án a BBTE sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatának aulájában, Brassóban 29-én az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében, Nagybányán december 1-jén a Teleki Magyar Házban, Szatmárnémetiben 2-án a Hám János R. K. Iskolaközpontban, Nagykárolyban 3-án az elméleti líceum dísztermében látható-hallható az előadás. Az előadások 18 órától kezdődnek, a belépés ingyenes.

Csíkszeredai származású hegymászó első magyar állampolgárként mászta meg a Föld legmagasabb hegyét, a Csomolungmát. Magyarország legeredményesebb hegymászója 2011 májusáig kilenc 8000 m fölötti csúcsot mászott meg. A Gyergyói-medencében, Orotván, majd a Gyilkos-tónál nőtt fel. Gyergyószentmiklóson érettségizett. 1988-ban családjával áttelepült Magyarországra.

Első expedíciós hegymászására 1990-ben került sor az Elbruszon (5642 m). A következő években megmászta a Tien-san és a Pamír több csúcsát. Első nyolcezrese a Nanga Parbat (8126 m) volt 1999-ben, amelyet új útvonalon hódított meg. 2002-ben a Csomolungmát hódította meg, ezzel első magyar állampolgárként elérte a csúcsot. Ettől az évtől csak hegymászásból él. 2003-ban Kollár Lajossal és Mécs Lászlóval létrehozta a Magyar Himalája-expedíciók sorozatot. Ennek keretében a következő években hat nyolcezrest mászott meg.

2010. január 2-án balesetet szenvedett a Magas-Tátrában. A balesetben mindhárom magyar hegymászó megsérült, Erőss Zsolt mindkét lábát eltörte. Jobb lábát térd alatt amputálták. 2010 márciusában protézissel újra járni kezdett, júniusban pedig a hegymászáshoz is visszatért. Szeptember végén 7100 m magasra jutott fel a Cso-Oju-expedíció keretében. 2011 tavaszán műlábbal jutott fel a Lhoce csúcsára (8516 m).2012 októberében a MOB környezetvédelmi bizottságának lett a tagja .

Nincsenek megjegyzések: