Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2013. január 25., péntek

Román trikolór a sepsiszentgyörgyi SIC-Székelyföld táblán –Állóháború Sepsiszentgyörgyön



                                
Jó ürügy egy nemzeti ünnep, hogy piros-sárga-kék trikolórral takarják el a november elején a prefektúra elé felállított SIC feliratú, Székelyföld jelképének szánt óriástáblát. Ez történt december elsején, és megismétlődött csütörtökön , amikor Moldva és Havasalföld egyesülését ünnepelték a Mihai Viteazul-szobor előtti téren.A kormánymegbízott kijelentette, a román fejedelemségek egyesülésének ünnepe lejártával sem távolítja el a trikolórt a területi RMDSZ által felállított Székelyföld-tábláról. Munteanu az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, nincs szüksége a polgármesteri hivatal engedélyére ahhoz, hogy kitűzze a trikolórt.


Érdeklődő, ünneplő tömeg ezúttal nem nagyon gyűlt, katonákat, csendőröket vezényeltek ki, hogy ne üres téren koszorúzzanak a hivatalosságok. A kék-arany tábla „eltüntetése” azért is időszerű lehetett, mert Tamás Sándor alig két napja jelentette be, a pannó marad, újabb egy hónapra, február 20-ig meg­hosszabbították a területfoglalási engedélyt. Megvásárolta az RMDSZ a prefektúra előtt álló kis utánfutót is, melyre felszerelték a Székelyföld-táblát. Azért döntöttek a vásár mellett, hogy megvédjék a prefektus zaklatásaitól az utánfutó korábbi tulajdonosát, egy brassói vállalkozót – mondta el Tamás Sándor megyei RMDSZ-elnök.

„A román zászlót minden ünnepre ki kell tenni, de bárhova kitűzhető akkor is, ha nincs ünnep. A román fejedelemségek egyesülésének ünnepén büszkén tettem ki Románia zászlóját, és az ott is marad, ameddig nem születik más döntés” – mondta Codrin Munteanu.
A prefektus beiktatása óta eddig 18 pert indított a magyar nyelvhasználat és a székely szimbólumok kapcsán. Az RMDSZ már jelezte a kormánynak, hogy rossz döntés volt Munteanu prefektusi kinevezése, mert nemzetiségi ellentéteket szít.

A 12 négyzetméteres óriáspannót SIC Terra Siculorum felirattal novemberben állítatta a háromszéki RMDSZ a prefektúra székháza elé, szembe a prefektus ablakával. Codrin Munteanut zavarta az óriáspannó, több kifogással megpróbálta eltávolítani, sugallatára a tulajdonos brassói reklámcéget pénzügyi ellenőrök zaklatták.

Azóta az RMDSZ megvásárolta a brassói cégtől az utánfutót, amire a táblát állították, és február 20-áig meghosszabbította a közterület-foglalási engedélyt is.

*****************************
                                                  
Hivatalosan még meg nem erősített, de hiteles források szerint távozik Codrin Munteanu a Kovászna megyei prefektúra éléről, a jövőben Bukarestben bíznak rá „sokkal jelentősebb” feladatot, a Honvédelmi Minisztériumban Mircea Duşa tárcavezető nevezi ki államtitkárnak.


A döntés már megszületett, de Codrin Munteanu távozása akkor válik bizonyossá és hivatalossá, ha az erről szóló kormányrendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben – erősítették meg a nevüket nem vállaló források.

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a kormány Ko­vászna megyei megbízottjának a volt előpataki polgármestert, Dumitru Ma­rinescut nevezik ki. Őt támogatják a szociáldemokraták, de nem nyerte még el teljes mértékben szövetségesük, a liberálisok tetszését, ezért kinevezése még nem borítékolható teljes bizonyossággal.

Codrin Munteanu tavaly tavasszal történt kinevezése óta számos konfliktust gerjesztett Háromszéken, több ízben nyílt összetűzésbe került a helyi és megyei hatóságokkal, árgus szemekkel figyelte a tanácsok által elfogadott határozatokat, és megtámadta mindazokat, amelyek a székely jelképek használatára vonatkoztak, belekötött a magyar feliratokba, az utcák, intézmények elnevezésébe, legutóbb, pár nappal ezelőtt a székely zászló kitűzése ellen indított nyílt háborút.

Nincsenek megjegyzések: