Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2011. január 3., hétfő

Hétfő reggeltől fogadják az állampolgárság-igényléseket



Az előjegyzésnek tulajdoníthatóan sorok nem alakultak ki Magyarország kolozsvári illetve csíkszeredai főkonzulátusain, ahol hétfő reggeltől fogadják a magyar állampolgárságot igénylőket. Kolozsváron csak április végére, Csíkszeredában pedig mindössze júniusra tudnak időpontot adni az új érdeklődőknek. Budapesten a bevándorlási hivatalnál az elmúlt egy hónap alatt körülbelül 1100-an jelezték, hogy kettős állampolgárságot szeretnének igényelni az egyszerűsített honosítási eljárással. Szlovákiában mérsékelt az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt.

A kolozsvári főkonzulátuson várhatóan április végén kap időpontot az a személy, aki most jelentkezik időpontfoglalásra a kedvezményes honosításhoz szükséges iratok benyújtására – tájékoztatott Szilágyi Mátyás. A kolozsvári magyar főkonzul szerint eddig négy-ötezer előjegyzést regisztráltak. Mint mondta: a kedvezményes honosítás precedens nélküli intézkedéseket igényelt, az elmúlt hetekben bővítették az infrastruktúrájukat, de a személyzetet is, jelenleg párhuzamosan öt asztalnál tudják fogadni az igénylőket, amit a továbbiakban bővíteni szándékoznak. „Jó hangulat, felemelő érzés tölti el az embereket” - jellemezte a főkonzul az ügyfélfogadás első napját.

Csíkszeredában már december óta nem tudnak új időpontot adni a kérelmek benyújtásához, a székelyföldi városban november és december között több ezren foglaltak már időpontot. Balogh György konzul pontos számot nem tudott mondani, azonban becslése szerint az igénylők száma duplája lehet a kolozsvári magyar külképviselet adatainál.

„Az ügyfélfogadási asztalok bővítéséig nem tudunk új időpontot adni az érdeklődőknek” - tájékoztatta lapunkat a konzul. Mint mondta: jelenleg öt asztalnál fogadják az ügyfeleket, ezt nemsokára két újabbal bővítik. A csíkszeredai külképviseleten az állampolgárság-igénylések nagy számának feldolgozására ugyancsak létszámnövelésre volt szükség, azonban – mint Balogh György mondta – számítottak a hatalmas érdeklődésre.

Csíkszeredában egyébként hétfő reggel Maros, Hargita és Kovászna megye önkormányzatának vezetői – Lokodi Edit, Borboly Csaba és Tamás Sándor - családjukkal együtt nyújtották be az állampolgárság-igénylésük, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterrel együtt.

Alacsony érdeklődés Szlovákiában

Az MTI tudósítása szerint Szlovákiában nincs nagy érdeklődés a magyar állampolgárság felvétele iránt. „Mérsékelt érdeklődésről számolhatok be. Az időpontokat a kérelmek beadására már korábban egyeztettük. A konzulátus a kérelmek átvételére minden területen felkészült, és a spontán érdeklődők ügyét is el tudjuk intézni” - nyilatkozta Farkas Géza pozsonyi magyar konzul.

„Hasonló a helyzet Kassán is. Az érdeklődés itt is mérsékeltnek minősíthető” - fejtette ki Szerencsés János kassai magyar főkonzul. Hozzátette: a kassai főkonzulátus is teljes mértékben felkészült az ügyfelek fogadására.

A diplomáciai képviseletek a mérsékelt szlovákiai érdeklődést két okkal magyarázzák. „Romániától eltérően, ahol a tömbmagyarság az államhatároktól messze él, a szlovákiai tömbmagyarság szorosan a magyar határ mentén él, s így jó lehetősége van arra is, hogy egyenesen Magyarországon folyamodjon állampolgárságért. Mi eleve számoltunk ezzel. Nem várjuk, hogy a Pozsonytól távol lakó magyarok esetleges kérelmüket nálunk intézzék” - jegyezte meg Farkas Géza. Szerencsés János rámutatott, hogy az érvényben lévő szlovák állampolgársági törvény tiltja és bünteti a külföldi állampolgárság felvételét, s ez a magyar állampolgárság felvétele ellen szól. „A szlovák ellentörvényt a tervek szerint februárban módosítják. Várható, hogy azután emelkedni fog a könnyített honosítás iránti kérelmek, érdeklődők száma” - vélekedett a főkonzul.

Szlovákiában a Robert Fico-kormány idején tavaly az év közepén elfogadott törvénymódosítás szerint elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki kérvényezi egy más ország állampolgárságának a felvételét. Pozsony szerint ez válasz volt a magyar könnyített visszahonosítási lépésre. Iveta Radicová miniszterelnök ismételten megígérte, hogy az új szlovák kormány módosítja ezt a jogszabályt. Erre azonban eddig nem került sor.

Budapesten a bevándorlási hivatalnál az elmúlt egy hónap alatt körülbelül 1100-an jelezték, hogy kettős állampolgárságot szeretnének igényelni az egyszerűsített honosítási eljárással.

Magyarország területén azonban a kettős állampolgárság megszerzésére ennél lényegesen többen jelentkezhettek, mivel a megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodákban, az anyakönyvi hivatalokban is időpontot lehetett kérni illetve be lehet nyújtani az iratcsomót.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szeretnem felhivni a figyelmet arra, hogy az igenylo szuletesi bizonyitvanyat illetve a hazassagi levelet bizony VISSZATARTJAK. Az e nelkul leadott kervenyek igenyloit hianypotlasra fogjak felszolitani, legalabbis a konzulatuson es az allampolgarsagi hivatalban is ezzel a "kellemes" tennyel talalkoztam. Bizony elgondolkodtam volna rajta ha ezt tudom elore, hogy igenylem-e iljen feltetelek mellett az allampogarsagot. Szamomra nem normalis, hogy egy allam a masik allam altal kiadott hivatalos okiratot elvesz, legalabbis addig amig az okiratot kiallito allamban iljen idoklassal nem kerhetjuk a szuletesi bizonyitvany ujra kiallitasat.