Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2011. január 4., kedd

Megkezdődött a kérelmek fogadása



Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának irodáiban hétfőn reggel megkezdődött a magyar állampolgársági kérelmek beadása. Az első ügyfelek között voltak a három székelyföldi megye, Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsának elnökei, valamint Sepsiszentgyörgy polgármestere.

A magyarság összetartozását kifejező legfontosabb eseményekhez, a vérszerződés­hez, 1848-hoz hasonlította az állampolgársági kérelmek beadásának elkezdését Balogh György csíkszeredai konzul. Amint mondta, munkatársai amellett, hogy felkészült szakemberek, szívvel-lélekkel végzik munkájukat, és maximális empátiával fogadják az ügyfeleket.

Mind a konzulátus épületében, mind a Lazarus Házban biztosították a technikai feltételeket a kérelmek átvevésére: berendezték az ügyfélfogadó ablakokat, működik a konzuli információs rendszer.

Hétfőn a konzulátus épületében elsőként adta be állampolgársági kérelmét a három székelyföldi megyei tanácselnök: Lokodi Edit-Emőke, Maros Megye Tanácsának elnöke; Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke; Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád.

Lokodi Edit-Emőke fontos lelki momentumnak nevezte a tegnapi eseményt: „Magyarnak születtünk, felmenőink magyarok, és fontos, hogy ezentúl dokumentum is bizonyítsa magyarságunkat, mindamellett, hogy román állampolgárok vagyunk” – mondta. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, nem akkor kérte a magyar állampolgárságot, amikor Magyarországon élt – ott végezte az egyetemet –, hanem amikor idehaza, a Székelyföldön él és dolgozik: „Fontos, hogy azt, amit arccal és szívvel Budapest felé nézve éreztünk és tettünk, azt hivatalos formában is tudjuk prezentálni.” Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az összetartozás érzésének kifejezéséért tartotta fontosnak, hogy benyújtsa állampolgársági kérelmét. Személyes motivációi közül pedig a magyar honvédségben szolgált nagyapját említette. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere hangsúlyozta, hogy számára a magyar állampolgárság megszerzése elsősorban érzelmi jelentőségű, hiszen európai uniós állampolgárként gyakorlati haszonnal nem jár.

A megyei elöljárók kérelmének fogadása után a konzulátuson folytatódott az ügyfélfogadás. Az elsők között a 87 éves Kedves Gyárfás és felesége adhatta be kérelmét. Arra a kérdésre, hogy miért fontos számukra a magyar állampolgárság, Gyárfás bácsi ezt mondta: „1943-ban, 18 éves koromban berokultam, a kiképzés és frontszolgálat után orosz hadifogság következett, és 1948. május 17-én jöttem haza. Örvendünk, hogy idáig eljutottunk, hogy szabadon mondhatjuk, székely magyarok vagyunk.”

Az ősz folyamán jelentkezettek nagy száma arra késztette a konzulátus munkatársait és a magyar hatóságokat, hogy megkeressék a bővítés lehetőségét. Így február végéig a Lazarus Házban még két ügyfélfogadó asztalt nyitnak, és az összesen hét asztalnál két műszakban reggel nyolctól este hétig fogadják majd az előzetes programálás alapján jelentkezőket.

A konzulátus munkatársaihoz továbbra is sokan fordulnak azzal a kérdéssel, hogy milyen okmányok szükségesek az állampolgársági kérelem benyújtásához. A konzulátus jogi szakértője, dr. Partl Alexandra Petra a Hargita Népének elmondta, hogy a már eddig közölt iratok mellett (a www.allampolgarsag.gov.hu honlapról letölthető kérelem és az önéletrajz mellett szükséges a kérelmező születési anyakönyvi kivonatának, házassági anyakönyvi ki­vonatának magyar fordítása, amelyet hiteles fordító lát el aláírásával és pecsétjével) kérik a születési anyakönyvi kivonat, házassági anyakönyvi kivonat, elhunyt házastárs esetén a halotti anyakönyvi kivonat, válás esetén pedig a válásról szóló bírósági határozat közjegyző által hitelesített másolatát. Ezek helyettesítik ugyanis a magyar anyakönyvezéshez szükséges eredeti iratokat.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szeretnem felhivni a figyelmet arra, hogy az igenylo szuletesi bizonyitvanyat illetve a hazassagi levelet bizony VISSZATARTJAK. Az e nelkul leadott kervenyek igenyloit hianypotlasra fogjak felszolitani, legalabbis a konzulatuson es az allampolgarsagi hivatalban is ezzel a "kellemes" tennyel talalkoztam. Bizony elgondolkodtam volna rajta ha ezt tudom elore, hogy igenylem-e iljen feltetelek mellett az allampogarsagot. Szamomra nem normalis, hogy egy allam a masik allam altal kiadott hivatalos okiratot elvesz, legalabbis addig amig az okiratot kiallito allamban iljen idoklassal nem kerhetjuk a szuletesi bizonyitvany ujra kiallitasat.