Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2011. november 28., hétfő

Magyar állampolgárság a székely huszároknak







Mintegy száz szentegyházi lakos – a helyi huszáregyesület tagjai és családjuk – tette le az állampolgári esküt tegnap dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szőcs Géza kulturális államtitkár és dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul jelenlétében Csíkszeredában. A Hagyományőrző Huszáregyesület 21 tagja ezt követően Szentegyházán szentmisén adott hálát az újonnan megszerzett magyar állampolgárságért.
A történelmi pillanatot a magyar és székely himnusz hangjai pecsételték meg.

Hende Csaba elmondta, a huszár a katonaság krémje volt világszerte, főként a 18. század háborúiban. „Annak idején magyar kiképzőket hívtak külföldre, magyar mintára készítették az egyenruhákat, így elmondható: a huszárság igazi hungarikum. A huszár a legelső katona, és a legmagyarabb katona. A székely pedig a legmagyarabb magyar, ebből következik, hogy a székely huszár a legelső magyar katona” – fogalmazott a honvédelmi miniszter. A huszárok eskütételére reflektálva Hende Csaba örömmel közölte, hogy nem kell a székelyföldi magyaroknak retorzióra számítani az „igen” kimondása miatt, hiszen Románia stratégiai szövetségese Magyarországnak mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban.

Szőcs Géza kulturális államtitkár Balassi Bálintot és Petőfi Sándort említette, mint nevezetes embereket mind a költészet, mind a hadtörténelem területén, majd egy Csaba királyfival folytatott képzeletbeli beszélgetésre hívta a jelenlévőket. „Ha a napokban beszélgetnénk, és érdeklődne, hogy mi lett a fiaiból, a székelyekből, elmondanám neki Mohácsot, Nagymajtényt, Madéfalvát, az I. világháborút, Trianont, a II. világháborút, hogy milyen hősiesen, példásan, imponálóan kitartottak a székelyek mindennek ellenére, az elnemzetlenítés összes bevetett eszköztára és fegyvertára ellenére itt vannak ma is.

Talán azt válaszolná Csaba királyfi, hogy jól van, fiam, akkor azt hiszem, megérte” – mutatott rá az államtitkár. Az ünneplés kulturális műsorral és néptáncelőadással folytatódott a szentegyházi Gábor Áron Művelődési Házban

„Álom-e vagy valóság, ami a szemünk előtt történik?” – kérdezte a hálaadó szentmisén a Szent András plébániatemplomban Portik-Bakai Sándor plébános. „Amihez jogunk van, kötelességünk védeni, óvni” – mondta. „1100 éve élünk, jelen vagyunk. Ha a helyes erkölcs útján járunk, Isten megajándékoz a jövendővel” – fogalmazott a plébános.

A szentmisén részt vett Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere, Szőcs Géza kulturális államtitkár, Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete, dr. Zsigmond Barna Pál , csíkszeredai főkonzul, valamint dr. Ugron Gáspár, a Rákóczi Szövetség elnöke, a szentegyházi huszárbandérium tisztje.

„Viselje egészséggel Istenért és hazáért” – ezen jókívánság kíséretében nyújtotta át a huszárcsákót Mihály József huszárkapitány Hende Csaba honvédelmi miniszternek és dr. Zsigmond Barna Pál főkonzulnak, akiket dísztagjává fogadott az állampolgársági eskü napjától a huszáregylet.
„Átmegyek a Királyhágón, elveszett a huszárcsákóm” – a nóta szövegét idézte a honvédelmi miniszter. Majd rögtön hozzátette: „Megtaláltam!” A „bajtársaknak” az oltár mellett ígéretet tett, hogy igyekszik méltó lenni viseléséhez.

„A magyar huszár követendő és utánzandó példa, a katonák között a legelső” – mondta ünnepi beszédében a honvédelmi miniszter az ünnepi szentmise után a szentegyházi Gábor Áron Művelődési Házban. Hozzátette: hatalmas tisztesség számára a hagyományőrzők tiszteletbeli tagjának lenni.

Hende Csaba a huszáregylet kapitányának és helyettesének egy hadtörténeti jelentőségű könyvet, a huszáregylet tagjainak pedig egy-egy, Magyarország címerét ábrázoló kitűzőt ajándékozott. Széchenyi gondolatával buzdított: „Egynek minden nehéz, soknak semmi se lehetetlen”.

Szőcs Géza kulturális államtitkár szerint, ha találkozna Csaba királyfival, elmondaná neki Mohácsot, Nagymajtényt, a világháborúkat, és azt is, milyen hősiesen, példásan kitartottak a székelyek a gyepűk környékén.

„Nem volt hiábavaló nagyapáink könnye! – mondta Burus Mária Ella, a település polgármestere, majd arról beszélt, hogy valóság az írói gondolat: „hátatok mögött félmillió székely áll”. És e fényes adventi vasárnap után „könnyebben tudjuk vinni, amit a sors ránk hagyott”.

Nincsenek megjegyzések: