Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2012. január 23., hétfő

Békemenet Magyarországért - Százezrek tüntettek a magyar kormány mellett Budapesten



























A magyar belügyminisztérium szerint 400 ezren, a szervezők szerint egymillió személy vett részt a budapesti kormány támogatására szombaton rendezett demonstráción. „Nem leszünk gyarmat” és „Ez a kormány nincs egyedül” - ez a volt az üzenete a Békemenet Magyarországért elnevezésű megmozdulásnak, amelyen erdélyi magyarok is részt vettek. A Magyar Polgári Párt (MPP) több erdélyi városban is szimpátiatüntetést szervezett szombaton, hogy viszonozza az Orbán-kormány határon túli magyarokra irányuló figyelmét.

A budapesti Békemenet során a Hősök teréről elindult tömeg élén a megmozdulás szervezői, mások mellett Bayer Zsolt közíró, Bencsik András főszerkesztő és Széles Gábor nagyvállalkozó haladt egy kifeszített molinót tartva, amelyre magyarul és angolul az volt írva: „Nem leszünk gyarmat”.

Amikor a menet elérte a Parlament főbejárata előtti teret, a már ott korábban összegyűltek tapssal köszöntötték az érkezőket.

Bencsik András, a Magyar Demokrata című lap főszerkesztője a Parlament előtti Kossuth Lajos téren egy emelvényről szólva a tömeghez azt mondta: egymillióan vesznek részt a megmozduláson.

Bayer Zsolt közíró, a Fidesz alapító tagja a Kossuth téren arról beszélt, hogy tüntetésük azt üzeni: „ez a kormány nincs egyedül”.Azt mondta: Magyarország negyven évet várt Európára, de – megismételve az általuk vitt molinó feliratát –, hangsúlyozta: „nem leszünk gyarmat”.

Bayer Zsolt az MTI-nek a Kossuth téren azt mondta: minden várakozását felülmúlta a rendezvény. Nem tervezik, hogy minden héten kivonulnak, de jelezte, „ha ok van rá, akkor újra összegyűlnek” – tette hozzá.

Széles Gábor nagyvállalkozó, az Echo Tv és a Magyar Hírlap tulajdonosa a televíziójának nyilatkozva azt mondta: ez az évtized legnagyobb megmozdulása, és lehet, hogy 1956 óta nem volt ekkora tüntetés Magyarországon.

A Belügyminisztérium esti közleménye szerint „a békés, jó hangulatú eseményen közel négyszázezren vettek részt”, rendőri intézkedés nem történt.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezésében közel 200 erdélyi magyar vett részt a budapesti Békemeneten. Az erdélyi rokonszenvezők helységnévtáblákkal és mécsesekkel vonultak a Hősök terétől az Andrássy úton át a Kossuth térre.

A küldöttséget az érkezés pillanatától kezdve magyarországi felvonuló-csoportok több alkalommal is hangosan, tapssal üdvözölték. A Kossuth téren a szervezők az EMNT zászlói alatt vonuló erdélyi magyarokra a hangosbemondóban külön is felhívták a figyelmet.

Az EMNT által szervezett autóbuszok Zaboláról, Kézdivásárhelyről, Kovásznáról, Barótról, Sepsiszentgyörgyről, Csíkszeredából, Gyergyószentmiklósról, Székelyudvarhelyről, Marosvásárhelyről, Nagybányáról, Szatmárnémetiből, Kolozsvárról, Bethlenből, Zilahról és Nagyváradról is szállítottak résztvevőket. A Békemenet után, szombat este az erdélyi felvonulók hazaindultak.


Nincsenek megjegyzések: