Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2013. április 3., szerda

Erdélyben tombol a Székelyzászló-háború kosárlabdameccsen is

                                  



                              „Úgy ugrottak rám, mint egy terroristára”

Székely zászló miatt dobták ki a Sepsi Sic egyik szurkolóját  a női kosárlabda-Román Kupa Final Fourjának hétfői elődöntőjében a gyulafehérvári sportcsarnokból. Román és amerikai zászló loboghatott, a székely zászló viszont zavarta a szervezőket.


A húsvét ellenére számos szurkoló kísérte el a sepsiszentgyörgyi csapatot a négyes döntő küzdelmeire. A 83:63 arányú hazai győzelemmel zárult találkozó utolsó perceiben a szervezők a csendőrök segítségével kivezették Korodi Istvánt, aki székely zászlóval biztatta a sepsiszentgyörgyi lányokat. Korodi a sajtónak elmondta, már a terembe lépéskor figyelmeztették őket, hogy ne vegyék elő a székely zászlót, de benn – a gyulafehérvári játékosok országaira utaló – román, amerikai és izraeli lobogókat lengettek zászlórúdon, így az utolsó percekben elővette a székely zászlót, ami nem is volt rúdon, csak kézben tartotta. „Úgy ugrottak rám, mint egy terroristára” – mondta Korodi, aki szerint nem indokolták meg, hogy miért vezették ki, ám kinn barátságos hangnemben beszéltek vele.


Rusz István, a Sepsi SIC klub kosárlabda-szakosztályának a vezetője a sajtónak elmondta, zavaró volt az eljárás, a szervezők a sepsiszentgyörgyi csapatot és a szurkolókat ellenségként kezelték. Rusz István a szervezésre is panaszkodott: a 180 férőhelyes sportterembe még betettek 200 széket, a szentgyörgyi kosaraslányok csak úgy tudták megnézni a másik elődöntőt, hogy a gyulafehérváriak hazamentek, mivel azon nem játszott a csapatuk. Az épületben négy együttes számára mindössze két öltöző és két zuhanyzó volt, ezt két, a sportlétesítményen kívül elhelyezett konténerrel „pótolták”.

Az RMDSZ feljelentést tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. ,,A Román Kosárlabda-szövetség Alapszabályának 2. cikkelye kimondja, hogy a szövetség elutasítja a bárminemű diszkriminációt – ezt a szervezők figyelmen kívül hagyták, valamint cselekedetükkel megsértették a szabad véleménynyilvánítás és a szólásszabadság alkotmányos jogát, ugyanakkor nyíltan cenzúrázták és diszkriminálták a székely csapat támogatóit azáltal, hogy a meccsen jelenlévő többi zászló közül a székely lobogót tiltották ki” – áll a Kovács Péter főtitkár által aláírt közleményben.

A másik elődöntőben egyébként a címvédő CSM Târgovişte 85:74-re verte az Aradi ICIM-et, az Arad–Sepsi kisdöntő és a Gyulafehérvár–Târgovişte finálé lapzárta után ért véget. A sepsiszentgyörgyi lányok a hétvégén éppen a Gyulafehérvárt fogadják a bajnoki rájátszás első mérkőzésén – értesülésünk szerint a házigazdák egy óriási székely zászlóval fogadják majd ellenfelüket.

Nincsenek megjegyzések: