Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2011. augusztus 9., kedd

Magyar állampolgárokat vettek őrizetbe Kolozsváron




Egy miskolci kirándulócsoport magyar feliratú helységnévtáblával fényképezkedett Kolozsváron. A rendőrség szerint nem kellett volna.

A magyarországi csoport - négy férfi, egy nő és egy 10 éves gyerek - erdélyi kirándulásról indultak haza, és megálltak Kolozsvár bejáratánál, ahol fényképezkedni kezdtek egy "Kolozsvár" feliratú helységnévtáblával, amit egy ócskapiacon vásároltak. A kolozsvári rendőrség őrizetbe vette őket közerkölcs elleni vétség és csendháborítás vádjával.

"Mi nem vagyunk románellenesek. Letartóztattak, mint valami bűnözőket, és ujjlenyomatot vettek tőlünk. Elvették az iratainkat, és nem tudjuk, mikor engednek el. Nem tettünk semmi rosszat. Nekünk "Cluj-Napoca" nem jelent semmit, de "Kolozsvár" a történelmet jelenti.

Csak fényképezkedni akartunk a táblával, nem otthagyni. Magunkkal vittük volna. Máskülönben van egy másik táblánk is, Torda magyar nevével. Magyarországon ezért nem büntetnének meg" - mondta el az őrizetbe vett Miklós Árpád matematika-fizika tanár.
************
Két magyar állampolgárságú férfi ellen emeltek vádat közerkölcs elleni vétség és csendháborítás miatt a kolozsvári magyar nyelvű táblaelhelyezési ügyben.

Tegnap hat miskolci turistát - négy férfit és egy gyerekes anyát kísért be a kolozsvári rendőrség (az anyának és a tízéves gyereknek nem kellett részt vennie a kihallgatáson) -, miután rajtakapták őket, hogy Kolozsvár bejáratánál magyar nyelvű, Kolozsvár feliratú táblát helyeztek el.

A Mediafax hírügynökség tegnapi késő esti tudósítása szerint két férfi ellen vádat emeltek, a másik kettő tanúként fog megjelenni.

A négy magyarországi férfit - az 56 éves M. Árpádot, a 43 éves B. Lajost, a 27 éves M. Árpád Ferencet és az 53 éves T. Leventét - több mint nyolc órán át hallgatták ki a kolozsvári 6-os számú rendőrörsön.

"A Kolozsvár feliratú tábla felszerelésével gyanúsítható négy magyar állampolgár közül kettő ellen vádat emeltek közerkölcs elleni vétség, illetve közrend- és csendháborítás miatt. Elkezdődött a bűnügyi eljárás, az eljárás ideje alatt szabadlábon védekezhetnek. A másik két személyt tanúként kezelik. Aktájukat átküldik a Kolozsvári Bíróság melletti ügyészségre" - nyilatkozták a Mediafax hírügynökségnek meg nem nevezett törvényszéki források.

A rendőrök elmondása szerint a négy magyarországi férfi azt vallotta: a Jobbikos Szegedi Csanád által kiadott Barikád nevű lap internetes versenyén vettek részt. A versenyzőknek minél több erdélyi város bejáratánál kell lefényképezniük magukat magyar nyelvű helységnévtáblával.

Nincsenek megjegyzések: