Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2012. április 20., péntek

Eddig 157 ezren tették le a magyar állampolgársági esküt




A könnyített honosítási eljárással kapcsolatos újabb fejleményekről nyújtott tájékoztatást nagyváradi sajtótájékoztatóján Wetzel Tamás, a Magyar Közigazgatási és Igazságügyi tárca miniszteri biztosa, aki pénteken az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei elnökségével egyeztetett a Körös-parti városban.

Wetzel Tamás elmondta: eddig összesen 157 ezren tették már le az állampolgársági esküt, többségük – mintegy hetven százalék ‒ erdélyi, illetve partiumi. A miniszteri biztos zökkenőmentesnek nevezte a demokrácia központokkal való együttműködést, ami meglátása szerint nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ezt a számot elérjék. Tájékoztatása szerint a Bihar megyéhez közel eső Biharkeresztesen immár kétezerötszázan tettek állampolgársági esküt. Hozzátette: tovább egyszerűsödik az ügyintézés a formanyomtatványok és az anyakönyveztetés tekintetében is.

A sajtótájékoztatón Zatykó Gyula, a partiumi régióban megnyitott demokrácia központok felelőse elmondta: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képviselőjével folytatott tárgyalásokon megállapodtak abban, hogy mostantól kezdve az iratok kézbesítését az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vállalja fel, állítása szerint ennek az a célja, hogy megkíméljék az érintetteket az utazás költségeitől és fáradalmaitól. Eddig az új magyar állampolgárok a lakhelyükhöz legközelebb eső konzulátuson, személyesen vehették át keresztlevelüket, illetve más anyakönyvi papírjaikat.

Akik értesítést kapnak a konzulátusról, hogy megérkeztek az okmányok felkereshetik a legközelebbi Demokrácia Központot. Itt egy megbízólevelet kell kitöltsenek, amellyel felhatalmazzák az EMNT illetékesét az iratok átvételével.

Nincsenek megjegyzések: