Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. október 1., csütörtök

EU-parlament—Magyarország—Szlovákia

Az európai uniós bíróság hatásköre a személyek szabad mozgásának korlátozására vonatkozó intézkedések megvizsgálása az EU tagországaiban — válaszolta a tagállamok kormányait képviselő tanács Gál Kinga (Fidesz) európai parlamenti képviselőnek, aki Sólyom László köztársasági elnök augusztusi szlovákiai beutazásának megtagadásával kapcsolatban intézett kérdést az uniós intézményhez.


Mint a képviselő az MTI-nek tegnap elmondta, a válaszban az EU soros svéd elnöksége nem nyilatkozott arról, mi az álláspontja a személyek szabad mozgását biztosító uniós elv érvényesítéséről a közjogi méltóságok vonatkozásában. Arra azonban Brüsszel emlékeztetett, hogy a szabad mozgás valamennyi uniós állampolgárnak szerződésben lefektetett joga, amelyet csak közrendi, közbiztonsági vagy közegészségügyi okokból lehet korlátozni. Az ilyen korlátozások alkalmazásának megítélése azonban az Európai Bíróság ellenőrzési hatáskörébe tartozik — húzta alá a brüsszeli válasz. Gál Kinga kiemelte: a válaszban megerősítve látja Balázs Péter külügyminiszternek írt levelében kifejtett álláspontját, miszerint a kormányzat ,,rendelkezik a kialakult helyzet orvoslására alkalmas eszközökkel, a kormány kezében vannak azok a lehetőségek, hogy az incidenst követően világos jogi választ lehessen kapni az utazás megtagadásának jogszerűségét illetően".

Ennek érdekében a magyar kormányzatnak egyértelmű kezdeményezést kell tennie — hangoztatta a képviselő tegnap, hozzátéve, hogy a külügyminiszternek írt levelére még nem kapott választ.

Gál Kinga leszögezte: fontosnak tartja, hogy a kialakult helyzet mielőbb rendeződjön. ,,Annak érdekében, hogy ez a jogeset valóban példa nélküli maradhasson az unió jogtörténetében, ne kerülhessen sor egyetlen más tagállamban sem ilyen, az európai szellemiséget súlyosan sértő helyzetre, elkerülhetetlen a világos jogi lépések megtétele." ,,A konkrétan az államfők mozgására vonatkozó, a tisztelt képviselő által felvetett kérdés vonatkozásában elmondható, hogy az ilyen személyek utazásának megszervezése a szükséges különleges biztonsági intézkedésekre való tekintettel kizárólag az érintett tagállamok felelőssége" — derül még ki az uniós tanács válaszából.

A svéd EU-elnökség egyúttal üdvözölte a magyar és a szlovák miniszterelnök szeptember 10-i kétoldalú találkozóját, és az ülés kapcsán közzétett közös nyilatkozatot pozitív jelnek tartja. ,,Ez a nyilatkozat jó kiindulópontként szolgálhat a két ország között fennálló feszültségek feloldásához" — emelte ki az uniós állásfoglalás.

Nincsenek megjegyzések: