Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. október 3., szombat

Kint is fontos a stabilitás

Magyarországnak is érdeke, hogy stabil és erős kormánya legyen Romániának — hangzott el azokon a megbeszéléseken, amelyeket Medgyessy Péter volt magyar miniszterelnök, Magyarország utazó nagykövete folytatott tegnap Bukarestben.

Az európai pénzek leghatékonyabb felhasználásáról Vasile Puşcaş európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszterrel beszélgetett — a keretek kihasználásának vannak műszaki (például informatikai) feltételei, ellenőrizhető, átlátható pályáztatásra van szükség, ebben pedig felhasználhatóak a magyarországi tapasztalatok —, és egyetértettek abban, hogy a gazdasági világválság közepette megmutatkoztak az Európai Unióhoz csatlakozott kelet-közép-európai országok gyengeségei. Medgyessy szerint olyan pénzügyi konstrukciókat kellene találni, amelyekkel át lehetne vészelni ezt az átmeneti állapotot, amelyben már tagjai vagyunk ugyan az uniónak, de még nem vagyunk elég erősek. Elsősorban azt kell felmérni, hogy milyen gazdaságösztönző eszközöket lehet bevetni — mondta Medgyessy, aki azt vallja, hogy életveszélyes túlságosan sok pénzt pumpálni a gazdaságba, mert az előbb-utóbb inflációt gerjeszt. Olyan alapokat kellene létrehozni — például az EBRD keretében—, amelyek üzleti alapon segítik az átalakulást, átvállalnak bizonyos terheket, de nem adnak ingyen kedvezményeket — mondta a volt miniszterelnök. Két államtitkárral a mezőgazdaság, illetve az energia-ellátás gondjait is megvitatták

Nincsenek megjegyzések: