Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. október 1., csütörtök

Millennium Gyulafehérváron



Véget ért a Gyulafehérvári Főegyházmegye alapításának ezredik évfordulója alkalmából meghirdetett millenniumi év, a záróünnepségre több mint 12 000 zarándok érkezett.

A Szent Mihály-székesegyházban bemutatott hálaadó szentmisét Franc Rodé bíboros, XVI. Benedek pápa küldötte, a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának prefektusa celebrálta. Jelen volt Erdő Péter esztergom-budapesti érsek és Friedrich Wetter, a münchen-freisingi egyházmegye érseke, valamint Teodor Paleologu román kulturális és vallásügyi miniszter is. A rendezvényt levélben köszöntötte Traian Băsescu román és Sólyom László magyar államfő. Az erdélyi egyházmegyét 1009-ben Szent István, Magyarország első királya alapította. A millenniumi évet 2008. szeptember 13-án nyitották meg Csíksomlyón, és 2009. szeptember 29-én, Szent Mihály napján, a gyulafehérvári főegyházmegye védőszentjének ünnepén zárták. Az esztendő során számos hitéleti és kulturális rendezvényen vehettek részt a hívek. Kiemelkedő esemény volt februárban a kolozsvári Szent Mihály-templomban tartott Márton Áron-emlékünnepség, és Jakab Antal püspök tiszteletére is nagyszabású rendezvényeket tartottak. A gyulafehérvári székesegyház restaurált déli tornyának és a Lászói-kápolnának az átadását (2009. május) nemzetközi konferencia előzte meg, amelyen történészek, építészek, régészek és restaurátorok osztották meg tapasztalataikat. Egy kiállítás a székesegyház értékeit mutatta be fényképeken. Millenniumi tárlat nyílt az érseki palota külön e célra felújított szárnyában, a látogatók a főegyházmegye egyháztörténeti és egyházművészeti értékeiből láthattak válogatást. A főegyházmegyében zajló szociális-karitatív munkát helyezte előtérbe az a szociális konferencia, amelyet a Gyulafehérvári Caritas szervezett szeptemberben Csíksomlyón. Számos koncertre is sor került, és minden főesperesi kerületben ifjúsági találkozókat szerveztek.

Nincsenek megjegyzések: