Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2012. május 4., péntek

Felfüggesztette a Marosvásárhelyi Táblabíróság a MOGYE magyar-angol karát létrehozó kormányhatározatot




Felfüggesztette a Marosvásárhelyi Táblabíróság a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar és angol nyelvű orvosi és gyógyszerészeti karát létrehozó kormányhatározatot. A döntés az egyetem vezetőinek a kormányhatározat hatályon kívül helyezésére irányuló keresete nyomán született, az ügyet mindössze decemberben tárgyalja érdemben a bíróság.



A táblabíróság pénteken hozott határozata végrehajtható, és öt napon belül fellebbezést lehet ellene benyújtani – közölte Anuta Dusa, a táblabíróság szóvivője. Hozzátette: a felfüggesztés arra az időszakra szól, míg érdemben tárgyalja a bíróság azt a keresetet, melyben az egyetem vezető testületei a kormányhatározat hatálytalanítását kérték.

Az ügy érdemi tárgyalására 2012. december 6-át jelölte ki a bíróság, a szóvivő a bíróság leterheltségével magyarázta a következő tárgyalás kései időpontját.

A táblabíróság ugyancsak pénteken tárgyalta az egyetem vezető testületeinek egy másik keresetét is. Ebben az egyetem vezetői a magyar nyelvű oktatás struktúráját el nem ismerő egyetemi charta érvényesítését kérték a táblabíróságtól. Az ügyet a bíróság érdemben tárgyalta, az ítélethirdetést azonban május 11-re halasztotta.

Ez utóbbi perben az egyetem vezetői annak a minisztériumi átiratnak az érvényességét kérdőjelezték meg, amelyben a tárca közölte, nem ismeri el az egyetem működését leíró chartát. Az egyetem álláspontja szerint a minisztérium a törvényben előírt 30 napos határidő után utasította el a chartát, és mivel időben nem jelezte a kifogásait, a chartát hallgatólagosan elfogadta.

A vitatott charta alapján tartották meg a MOGYE belső választásait, amelyeket a magyar tagozat oktatói bojkottáltak.

A táblabíróság által pénteken felfüggesztett kormányhatározat volt az Ungureanu-kormányt megbuktató bizalmatlansági indítvány egyik témája. Victor Ponta kijelölt miniszterelnök közölte, ha beiktatják kormányát, első dolga lesz a MOGYE magyar és angol nyelvű karát létrehozó kormányhatározat felfüggesztése. Ugyanezt mondta Crin Antonescu liberális pártelnök, az USL társelnöke is, aki szerint a MOGYE-határozat eltörlése „abszolút prioritás” a beiktatásra váró kabinet számára. Az Ungureanu-kormány március végén fogadta el azt a határozatot, amely egy új kart hoz létre a magyar és angol tannyelvű szakok számára a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen.

A MOGYE-határozatnak az új kormány általi kilátásba helyezett felfüggesztésével kapcsolatosan az RMDSZ jelezte: az Európa Tanács parlamenti közgyűléséhez fordul, ha a Ponta-kabinet visszavonja a magyar kar létrehozásáról rendelkező határozatot. Kelemen Hunor szövetségi elnök, de Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kampányszóvivője is úgy vélik: a polgári engedetlenség eszközével is élni kell, amennyiben az új kormány megakadályozza a magyar kar létrehozását.

Nincsenek megjegyzések: