Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. május 22., péntek

„Felszállási engedély” a brassói reptérnek




Az alsóház elfogadta a vidombáki repülőtér építését lehetővé tevő kormányrendeletet. A reptérnek majdan helyet adó 200 hektáros terület állami tulajdonból Brassó Megyei Tanácsának tulajdonába kerül át.
Bár a brassói légikikötő megépítéséről szóló kormányrendeletet már a Tăriceanu-kabinet idejében elfogadták, a vidombáki reptér sorsa mostanáig bizonytalan volt. A demokrata-liberális (PD-L) politkusok ugyanis ingatlanspekulációt gyanítottak a projekt hátterében. Radu Berceanu közlekedési miniszter szintén ellenezte a tervet, szerinte a Bukarestet Brassóval összekötő majdani autósztráda miatt csak alacsony forgalommal működhetne egy repülőtér a Cenk alatti városban.

A képviselők keddi, támogató jellegű szavazása után viszont Valeriu Tabără, a mezőgazdasági bizottság elnöke elmondta: három kiegészítő javaslattal sikerült úgy módosítani a rendeletet, hogy az garantálja, a brassói légikikötőnek szánt terület nem kerülhet illetéktelen kezekbe. A módosító javaslatok egyike azt írja elő, hogy a vidombáki repülőteret öt éven belül fel kell építeni és üzembe kell helyezni, ellenkező esetben a 200 hektáros terület visszakerül az állam tulajdonába. A képviselők túlnyomó többséggel fogadták el a rendeletet. A tervek szerint a vidombáki repülőtér évente több mint egymillió utas és 5-6 000 tonna áru szállítására lesz alkalmas. A székelyföldi megyék számára a terv jelentős gazdasági és infrastrukturális előnyöket jelent.

Nincsenek megjegyzések: