Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. május 12., kedd

A székelyek, a kereszténység védelmezői

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban „A székelyek, a kereszténység védelmezői" címmel új, a székelység középkori hagyatékát bemutató alapkiállítás nyílt meg.

A kiállítás külön kiemeli a székelység katonai szerepét, használati tárgyaik mellett korabeli fegyvereiket és csatajeleneteket ábrázoló középkori falképek másolatait mutatja be. A középkori kardok, láncos buzogányok, tarajos sarkantyúk, lovagalakos kályhacsempék mellett térképek segítségével jelenítik meg Délkelet-Erdély világi és egyházi közigazgatását, az itt található középkori várakat és erődített templomokat.

„A mai európai ember számára furán hangzik, de valaha a kereszténység határa a tizenkettedik-tizenharmadik-tizennegyedik században pontosan a Kárpátok vonalán volt. Ettől keletre már csak a nomád népek, a pogány népek éltek. A székelyek ezt a határt őrizték. Történelmüket szó szerint vérrel írták. Az első feljegyzés róluk, csatáról szól, és a magyar királyság szinte minden csatájában ott voltak" - mondta a megnyitón Bordi Zsigmond Lóránd régész, a kiállítás kurátora.

Az új alapkiállítás a kutatások eredményeit felhasználva előítélet-mentes, átfogó képet nyújt a székelységről. Az itt látható középkori emlékek a Székely Nemzeti Múzeum és a székelykeresztúri Molnár István Múzeum történelmi gyűjteményét képezik.

Nincsenek megjegyzések: