Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. május 25., hétfő

Károly herceg MiklósváronKét éjszakát töltött gróf Kálnoky Tibor miklósvári vendégházában a brit trónörökös a hét végén. Károly herceg gyalog és szekérrel járta be a falu környékét, majd megtekintette a vízimalmot Kisbaconban.
Vendéglátója szerint a 2006 óta harmadszorra Miklósvárra látogató walesi herceg jól érezte magát, örömét fejezte ki, hogy itt lehetett, jobban megismerhette a helyi jellegzetességeket, és találkozhatott az emberekkel. Nagy István, Barót polgármestere is hivatalos volt a péntek este a Kálnoky-kastélyban tartott állófogadásra. Mint nyilatkozta, Károly herceg érdeklődést mutatott a közösségfejlesztés, a falusi turizmus, a biogazdálkodás iránt. Nagy István a magas rangú vendéget a millenniumra készült, Háromszék vármegye című monográfia reprint kiadásával ajándékozta meg.


Az erdélyi látogatáson tartózkodó Károly herceg,gróf Kálnoky Tibor meghívására, péntek este érkezett Kovászna megyébe, a miklósvári udvarházba. A XVI. században reneszánsz stílusban épült miklósvári kúriát a Kálnoky család leszármazottai újították fel. Károly herceg két évvel ezelőtt már járt az udvarházban, amikor rövid, titokban tartott magánlátogatásra érkezett Romániába. Akkor szintén gróf Kálnoky Tibor hívta meg Miklósvárra. Első látogatása alkalmával a herceg szóba állt a helyi lakosokkal és a hatóságokkal, és a székely hagyományok iránt érdeklődött. Az utóbbi években több XII. századi szász falu felújítási programjában vállalt részt, amelyek közül több az UNESCO épített örökségének része.
Károly herceg a brit királyi család sarjaként magyar felmenőkkel is rendelkezik: Rhédey Klaudia (Erdőszentgyörgy, 1812. szeptember 20. körül - Pettau, 1841. október 1.) magyar grófnő Sándor württembergi uralkodó herceghez ment feleségül. Sándor herceg unokatestvérétől, Vilmos württembergi királytól az ősi Teck hercegi címet kapták. Két fiuk és egy lányuk született. Klaudia 1841 szeptemberében a férje után utazott Grazba, ahol Sándor herceg akkor már vezérőrnagyként a helyi hadosztály parancsnoka volt. Graz alatt azonban kocsija az útszéli árokba borult, s a várandós Klaudia olyan sérüléseket szenvedett, hogy nyolc nap múlva, 1841. október 1-én Pettau városában elhunyt. Holttestét utolsó kívánságaként hazaszállították Erdőszentgyörgyre, ahol október 21-én temették el abban a templomban, ahol közel 30 évvel korábban megkeresztelték.
Unokája, Teck Mary Victoria hercegnő 1893-ban ment feleségül a később V. Györgyként brit uralkodóvá koronázott György herceghez. 1905 májusában - akkor már V. György brit király feleségeként - márvány síremléket emeltetett nagyanyja, Rhédey Klaudia grófnő erdőszentgyörgyi sírja fölé.

Nincsenek megjegyzések: