Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. június 9., kedd

Huszonheten képviselik a magyarokat Brüsszelben


Kilenc uniós államban szembetűnően megerősödtek a szélsőjobboldali politikai erők. A helyzet aggasztó, de szakértők szerint nem jelent veszélyt. Masszív távolmaradás jellemezte a június 4-7. között rendezett európai parlamenti választásokat.

Az Európai Parlament 736 képviselői helyéből legtöbbet, 263-at (35,73%) az Európai Néppárt szerzett meg, míg a szocialisták 163 mandátumra (22,14%) tettek szert az EP nem végleges adatai szerint. Harmadik helyen a liberálisok végeztek 80 mandátummal (12,74%), a zöldek csoportja pedig 52 képviselőt (7,06%) küld Brüsszelbe. A Nemzetek Európája Szövetség (35 5,61%), az Európai Egyesült Baloldal/Északi Zöld Baloldal 33 (5,22%), a Függetlenség és Demokrácia Csoport 19 mandátumot tudhat magáénak. A maradék 91 EP-képviselői mandátum olyan politikai alakulatok között oszlik meg, amelyek nem tagjai a jelenlegi frakcióknak. Az ideiglenes adatok szerint az unió szintjén 42,8%-os volt a választási részvétel. A legmagasabb részvételi arány Luxemburgban (91%) volt, de Belgiumban is 85 százalék ment el szavazni. A legkisebb arányban a szlovákok szavaztak (19 százalék). Alacsony volt még a részvétel Lettországban (20%), valamint Lengyelországban, Csehországban és Romániában is (mindegyikben 27% körül).

A románoknak még egyharmada sem szavazott
A Központi Választási Iroda hétfőn délután már végleges adatokat közölt a romániai EP-választásokról. Eszerint a szavazatok 31%-át a PSD-PC, 29,7%-át a PD-L, 14,5%-át a PNL, 8,9%-át az RMDSZ, 8,6%-át a PRM 4,2%-át pedig Elena Băsescu szerezte meg. Romániában valamivel több mint 5 millió állampolgár élt szavazati jogával, ami a választásra jogosultak 27,67%-át jelenti. Az államelnök független jelöltként induló lánya még vasárnap este bejelentette, hogy visszatér a PD-L soraiba. Még aznap a párt székházához ment, ahol a párttagsági formaságokat is lerendezték.

Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke közleményben mondott köszönetet a szövetség listáját, a Magyar Összefogást támogató szavazóknak. „Köszönettel tartozunk ezért a romániai magyar közösségnek, amely példát mutatott összefogásból" - áll a közleményben.

Magyarok Európában
Magyarországon a Fidesz-MPP elsöprő győzelmet aratott, megszerezve a szavazatok 56,37 százalékát, amivel 14 jelöltjét juttatta európai mandátumhoz. A kormányzó MSZP a szavazatoknak csupán 17,37%-át tudhatja magáénak, és mindössze 4 képviselője ül majd az EP-ben. Egy képviselővel több, mint a legnagyobb meglepetést szolgáltató Jobbik csoportnak, amely a szavazatok 14,77%-ának birtokában három jelöltjét küldi Brüsszelbe. Bokros Lajos az MDF egyetlen mandátumot szerzett jelöltje, a párt a szavazatok 5,3%-át szerezte meg. Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője levélben arra kérte a Fidesz és az MDF vezetését, hogy semmilyen körülmények között ne működjenek együtt a Jobbikkal. A Jobbik térnyerése a szlovákokat is nyugtalanítja.

A Magyarország által delegált 22 EP-képviselő mellett a Romániában és Szlovákiában mandátumhoz jutó magyar politikusok fogják az elkövetkező öt évben képviselni a Kárpát-medencei magyarok ügyét Brüsszelben. Az anyaországi 22 képviselő voksa az RMDSZ három képviselőjének - Tőkés László, Winkler Gyula, valamint Sógor Csaba -, illetve a Magyar Koalíció Pártja részéről Bauer Edit és Mészáros Alajos szavazataival egészülhet ki az összmagyar kérdéseket érintő döntésekben. Ilyen értelemben tehát a Kárpát-medencei magyarságot 27-en képviselik majd az Európai Parlamentben.

Nincsenek megjegyzések: