Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. június 3., szerda

Trianon-nap a Duna Televizióban


A békediktátum 89. évfordulója alkalmából 2009. június 4-én „Trianon-napot" tart a Duna Televízió. Csatornánk több műsorával is megemlékezik a sorsdöntő békeszerződés körülményeiről, céljuk az emlékeztetés, nem pedig felelősök keresése vagy siránkozás mostoha sorsunk, történelmi múltunk felett.



1920. június 4-én Párizsban, a versailles-i kastély parkjában álló Nagy-Trianon palota dísztermében írta alá a magyar kormányküldöttség az első világháborút lezáró és egyben a történelmi Magyarország megszűnését is jelentő békeszerződést. Az ország területe 283 ezerről 93 ezer négyzetkilométerre, lakosainak száma pedig 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Magyarország számára ezzel jogilag is véget ért a háború, amely más országoktól eltérően nem 1918 őszéig, hanem 1920 márciusáig tartott, amikor a románok kivonultak a Tiszántúlról.

A Duna Televízió Rendhagyó történelemórái Trianonnak az erdélyi magyarságra gyakorolt hatásával és a békeszerződés következményeivel foglalkoznak, a Mindentudás egyetemében pedig John Lukacs tart előadást Állam, nemzet, nép címmel. A már csaknem 60 éve az Egyesült Államokban élő történész-professzor a három történeti fogalom változó jelentéseit és a nekik megfeleltethető valós társadalmi tények egymáshoz való viszonyát vizsgálja - elsősorban a 19-20. századi magyar történelem összefüggésében.

Kaposvár városa egy memorandum megfogalmazására készül június 4-én, amely arra kívánja buzdítani a magyar történészeket és politikusokat, hogy a történelmi múlton való siránkozás helyett inkább - határon innen és túl - lépjenek előbbre a nemzet érdekében. A jelenlévők, történészek és civilek által megfogalmazott memorandumot cselekvési tervként szánják politikusainknak, akiktől azt kérik, hogy a benne foglalt üzeneteket vigyék tovább az Európai Unióba. Délután 16.30-kor, a békeszerződés aláírásának pillanatában élőben kapcsolunk Kaposvár főterére, ahol a város összes harangja egyszerre zúdul meg, hogy így emlékeztessen minden magyart a 89 évvel ezelőtti eseményekre. Majd megemlékező beszédet mond Kiss Dénes, a Trianon Társaság elnöke, és határon túli, valamint anyaországi fiatalok idézik fel a trianoni történteket egy zenés, verses műsor keretében.

Ezen a napon minden híradásban (Híradó, Közbeszéd és Térkép) a Trianoni békeszerződés nehézségeiről, a legendákról és a valóságról lesz szó, emellett izgalmas, a trianoni békediktátumot több oldalról bemutató dokumentum- és riportfilmekkel is várják a nézőket. Ha szeretik a történelmet, ha fontosnak tartják a múlt megismerését, akkor kövessék a DunaTV műsorait 2009. június 4-én!

Duna Televízió

Nincsenek megjegyzések: