Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. június 12., péntek

Székelyföld a világhálón (Aláírásgyűjtés saját internetes tartománynévért)

Háromszázezer aláírásra van szükség ahhoz, hogy hivatalossá váljék a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése nyomán — a siculitas — székelység rövidítéseként — elindított .sic doméniumnév.


A kezdeményezés célja a virtuális térben is megjeleníteni Székelyföldet, s ha sikeres lesz a bejegyzés, minden itteni honlap címének végére a .ro, .org vagy .eu helyett a .sic kerülhet majd. A doméniumnevek kiosztását és legfelső szintű felügyeletét ellátó szervezet, az ICANN május 13-án kelt írásbeli tájékoztatása szerint jóváhagyta a .sic legmagasabb szintű doméniumnevet, ám a hivatalos elfogadás egyik fontos feltétele bizonyítani: az adott területhez kötődő személyek nagy számban egyetértenek a kezdeményezéssel. Ezért indították útjára az internetes aláírásgyűjtést a www.pontsic.org honlapon. Tegnap délig négyezren támogatták a javaslatot. A kezdeményezők bíznak benne, néhány hónap alatt meglesz a szükséges számú aláírás, és 2010 első negyedévétől a .sic lesz Székelyföld internetes tartományneve. ,,A székely autonómiatörekvés egyik állomásaként, győzelmeként értékelhetjük, hogy a világhálón országok, autonóm régiók, kulturális közösségek között Székelyföld önálló entitásként jelenik meg" — vélik a kezdeményezők, akik szerint a világban szétszórtan élő székelyek összefogásának jelképe is lehet az új doméniumnév.

Nincsenek megjegyzések: