Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. június 13., szombat

Kormorán:Az összetartozás koncertjeHazaszeretetünket sokféleképpen kifejezhetjük: öltözködésünkkel, tetteinkkel és – nem utolsó sorban – zenei ízlésünkkel is. Manapság egyre népszerűbbek azok a zenekarok, amelyek hagyományainkat elevenítik fel hangzásban és szövegben egyaránt.

Ennek a stílusnak úttörője az idén krisztusi korba lépett, hungarikumnak is tekinthető Kormorán zenekar, amely június 13-án, szombaton a MOM Művelődési Központban ad koncertet.

Koltay Gergely 1976-ban alapította a formációt, amely a honi zenei életben elsőként ötvözte programszerűen a népzenei elemeket a nemzetközi rock muzsika stílusjegyeivel. Dalaikban hallhatóak tradicionális népi hangszerek: a töröksíp, a hegedű, a tekerőlant, a citera, a furulya, a duda és a tárogató, amelyek együtt szólalnak meg a rock instrumentumokkal.

Az együttes tagjai az énekes Géczi Erika, egykori kajak világbajnok, Mr. Basary, akit ma már mindenki csak „Rocktorok” néven szólít, a karcos hangú esztergomi Tóth Renáta, Gáspár Álmos hegedűs az erdélyi Kézdivásárhelyről, Zsoldos Tamás, akit a szakma az egyik legjobb basszus-játékosnak tart, Nagy László, aki a dobokból csalogatja elő az ősi ritmusokat, az elektromos gitáron népzenét játszó Szabó Miklós, valamint a két legrégebbi tag: Szűts István billentyűs, aki a harmóniákat felügyeli, és Koltay Gergely, aki a dalszövegeket szerzi s a különleges dallamokat töröksípon, fuvolán, furulyán interpretálja.

A Kormorán tagjai az elmúlt években olyan modern, különleges muzsikát írnak, amely továbbra is a Kárpát-medence és a Balkán archaikus népzenéiből táplálkozik.

Elő-, avagy társ-zenekara a szombati koncerten a TransylMánia lesz, akik 2002 óta a Kormorán baráti Kör tagjai. Cseresznyés Szilamér, az együttes alapító tagja irányvonalukként az arany középutat jelölte meg: „Dalaink, feldolgozásaink szűkebb hazánkról, Erdélyről, annak történetéről, illetve történelméről szólnak. Jól meghatározott célunk van: hagyományaink ápolása, megőrzése, ezáltal a nemzeti öntudat erősítése”.

A két csapat kapcsolatáról Koltay Gergely, a Kormorán alapító tagja így beszél: „A sors úgy hozta, hogy 2002 szilveszterén a Duna tévében léptünk fel élő adásban. A műsorban Székelyudvarhelyről is közvetítettek, amelynek része volt a baróti TransylMania szabadtéri koncertje is. Ámulva hallgattuk, hogy ott, a hófúvásban egy erdélyi zenekar a mi dalainkat játssza. Utána megtörtént a kapcsolatfelvétel, többnyire az internet segítségével. Abban az évben – szintén a világhálón – alakult meg a Kormorán Baráti Kör. A TransylMania együttessel is a Kormorán Baráti Kör révén vettük fel a kapcsolatot.”

Tehát a Duna Televízió nagy szerepet játszott abban, hogy ez a két együttes, amely a nemzeti öntudat erősítését tartja elsődleges feladatának, olyan kapcsolatba került egymással, amely a mai napig fennáll.

Nincsenek megjegyzések: