Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2011. július 15., péntek

A jövő héten döntés születhet az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzéséről




A Bukaresti Törvényszék várhatóan jövő hét elején dönt első fokon az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzéséről. Toró T. Tibortól, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnökétől a Krónika megtudta: a csütörtöki tárgyaláson a testület újabb három óvást tárgyalt.

Ezúttal az 1989-es Forradalom Veteránjainak Nemzetközi Akciócsoportja elnevezésű szervezet, Adrian Drăghici bukaresti ügyvéd és egy magánszemély fellebbezett. Míg a szervezet a bejegyzés előtt álló párt elnevezését, a másik két fellebbező a regisztrációhoz szükséges aláírások, illetve a pártprogram jogszerűsét kifogásolta a törvényszék azonban mindhárom óvást megalapozatlannak találta. A néppárt ideiglenes elnökségét képviselő Toró T. Tibor elmondta továbbá, hogy a csütörtöki, harmadik tárgyalást egy másik bíró vezette, annak ellenére, hogy a testület korábban megalapozatlannak találta a Román Demokrata Párt (PDR) kérelmét a bejegyzést tárgyaló bíró visszahívását illetően.

„Pozitív eredmény, hogy a törvényszék elutasított minden olyan óvást, amely megkérdőjelezte a párt jogi bejegyzésének a törvényességét, ezzel az igazságszolgáltatás elismerte, az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzési procedúrája törvényesen zajlott” – mondta Toró.

Arra a kérdésünkre, hogy a pártbejegyzést kezdeményező EMNT nem tartja-e kudarcnak, hogy a szervezet által kitűzött határidőig – azaz július közepéig – nem sikerült bejegyeztetni a szervezetet, az ügyvezető elnök úgy nyilatkozott: ez a román igazságszolgáltatás sebességén és a regisztrálás megakadályozására törekvő személyek elvetemültségén múlott, jövő héten azonban reális esély van arra, hogy a törvényszék rábólintson az EMNP bejegyzésére.

Toró T. Tibor ugyanakkor közölte: az Erdélyi Magyar Néppárt ideiglenes elnöksége kártérítés kér mindazoktól, akik megnehezítik és késleltetik a párt bejegyzését, és visszaélnek a bejegyzést támogató 30 ezer ember türelmével.

Mint ismeretes, a törvényszék egy héttel korábban elutasította a Demokratikus Szolidaritás az Esélyegyenlőségért Párt, a Nép Pártja és Adrian Drăghici bukaresti ügyvéd által benyújtott óvásokat, később pedig egy negyediket is tárgyalt. Ezt a Román Demokrata Párt (PDR) nyújtotta be amely Adrian Drăghicihez hasonlóan kifogásolta a párt nevében szereplő Erdély szót, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt programjában szereplő szubszidiaritás és társadalmi szolidaritás elvét, amely megítélésük szerint föderalizmust jelent, és veszélyezteti Románia területi épségét, valamint a nemzetbiztonságot.

A Bukaresti Törvényszék bírája ezt a két óvást, valamint az Egy Jobb Társadalomért Pártja óvását megalapozatlannak találta. Az Adrian Drăghici által korábban benyújtott fellebbezésben az is szerepel, hogy a néppárt bejegyzését támogató aláírások között hamisak is találhatók, ezt azonban nem tudta bizonyítani.

Az EMNT időközben kiderítette, az ügyvéd felhatalmazást adott Budai Richárdnak, az RMDSZ bukaresti elnökének és Novák Leventének, Kelemen Hunor kulturális miniszter tanácsadójának, hogy a bejegyzési iratcsomót, valamint az aláírási íveket tanulmányozzák és lefénymásolják. Toró T. Tibor akkor úgy nyilatkozott, az EMNT számára egyértelmű, hogy az RMDSZ próbálja megakadályozni az új magyar párt létrehozását.

Nincsenek megjegyzések: