Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2011. július 29., péntek

Székely Vágta: szombaton rajthoz állnak a versenyzők










Holnap összesen 27 székelyföldi település lovasa áll rajthoz. Este a Honfoglalás című rockopera erdélyi ősbemutatója lesz a fő produkció, a Kálnoky-lovarda lovasaival és a Háromszék Néptáncegyüttes tagjaival kiegészülve, „akik nem statiszták, hanem szerves részei ennek az előadásnak, hiszen a látványt ők biztosítják” – mondta el sajtótájékoztatón Pintér Tibor, a rockopera rendezője.

Tavaly a Nemzeti Vágtán merült fel először a Székely Vágta megszervezésének gondolata, amikor a ferencvárosi önkormányzat jóvoltából egy magyarországi lovas Sepsiszentgyörgyöt képviselhette a futamon” – idézte fel a maksai Óriáspince-tetőn szombaton sorra kerülő lovas rendezvény előzményeit Antal Árpád polgármester. A budapesti Nemzeti Vágta előfutamának számító Székely Vágta szervezői csütörtökön a rendezvény helyszínén tartottak sajtótájékoztatót.

Az Óriáspince-tetőn a szerda esti viharkárokat próbálták orvosolni, hiszen a heves eső és szél megrongálta az épülő színpadot és a hangtechnikát, részben elmosta a versenypályát is. Ennek ellenére néhány lovas már kipróbálta a pályát, és észrevételeiket is megfogalmazták a jobbítás szándékával. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, örülnek annak, hogy Hargita és Maros megye is lelkesedéssel fogadta a kezdeményezést, Csíkszeredában még előfutamot is tartottak, hogy a legjobb versenyzőjüket küldhessék a vágtára. Holnap összesen 27 székelyföldi település lovasa áll rajthoz. Az elöljáró kiemelte, a kísérő rendezvény is fontos, ahol a térség szellemi és tárgyi értékeit, sajátosságait tudják megmutatni. A galoppversenyen és a kísérő rendezvényeken kívül érdekes színfoltja lesz a vágtának a Szent György-legenda, amelyet a Kálnoky-lovarda lovastáborában gondoltak újra: Bordás Attila rendező-koreográfus, Kálnoky Anna grófnő és a részt vevő gyerekek „meglovasították” a történetet.

Szombat este a Honfoglalás című rockopera erdélyi ősbemutatója lesz a fő produkció, a Kálnoky-lovarda lovasaival és a Háromszék Néptáncegyüttes tagjaival kiegészülve, „akik nem statiszták, hanem szerves részei ennek az előadásnak, hiszen a látványt ők biztosítják” – mondta el a sajtótájékoztatón Pintér Tibor, a rockopera rendezője. A Székely Vágta költségvetése 300 ezer lej, amelyből 100-100 ezer lejt Kovászna Megye Tanácsa és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat különített el, 100 ezer lej pedig a helyi támogatóktól gyűlt össze. A maksai Óriáspince-tetőre Sepsiszentgyörgyről minden órában autóbusz indul, a rendezvény teljes programja a www.sepsi.ro honlapon olvasható.

Nincsenek megjegyzések: