Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2011. július 15., péntek

Székely lovasok Ópusztaszeren


















Hagyományteremtő céllal a hétvégén első alkalommal rendezik meg a Nyeregszemle Kárpát-medencei lovastalálkozót; a kifejezetten a lovashagyományokra épülő rendezvény az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban várja az érdeklődőket. A háromnapos rendezvény meghirdetett célja „bemutatni a ló és az ember harmonikus kapcsolatát”.



A programsorozat gerincét egy egyedülálló mozzanat alkotja: a Nyeregszemlére a lovasok sokasága lóháton vagy fogaton érkezik a Kárpát-medence különböző tájairól, a szervezők számítása szerint mintegy háromszázan. A székely lovasok például Csíkcsicsóból június 25-én indultak el, hogy mintegy hétszáz kilométert megtéve Ópusztaszerre érkezzenek – mondta el Pintér Nóra sajtószóvivő az MTI-nek. Tegnap délután mindössze 15 kilométernyire voltak a lovasok Ópusztaszertől, amikor a Krónika megkeresésére elmondták, mindanynyian jól vannak, a jószágok és maguk a lovasok is.

„Éppen most készülünk átkelni a Tiszán komppal, a lovak nagyjából jól vannak, kezdtek elfáradni, de most már odaérünk. Nagyon jól fogadtak bennünket Magyarországon mindenhol, a lovardáknál is sok-sok barátra leltünk” – mesélte Lucz Levente, a lovas zarándokcsapat vezetője. Közel háromhetes zarándokút után, vasárnap délután Gyulánál lépték át a magyar határt a csíkcsicsóiak. Tokovics Tamás, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója, Solymosi Bertold, a Nyeregszemle főszervezője is várta őket. „Mindenkinek nagyon melege van. Míg Erdély hegyei között mentünk, nem volt nap, hogy ne esett volna. Akkor eső helyett napsütésért imádkoztunk, s most pedig napsütés helyett esőért” – mondta a 15 éves Nagy Vanda, a hatfős lovascsapat egyetlen női tagja. A Nyeregszemle keretében a legnevesebb magyarországi előadók tartanak ismeretterjesztő előadásokat a magyarság és a ló kapcsolatáról, a patkolásról, és elhangzanak majd történetek „a lovaslét öröméről” is. Emellett többször is szó lesz az új nemzeti lovasprogramról.

A rendezvényhez egyedi lovasereklyéket kölcsönöz a Móra Ferenc Múzeum is. A Népek, lovak, évezredek című kiállításon a Kárpát-medence elmúlt évszázadainak lovastörténelmével, lovasszokásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Különböző lószerszámokat, lovasdíszeket is bemutatnak a múzeum gyűjteményéből; a rendezvényre több mint száz darab használati tárgyat és kiegészítőt kölcsönöz az intézmény. A hétvégén mindezek mellett koncertekkel, táncházzal és sok más izgalmas lovas programmal várják az érdeklődőket. A rendezvény hivatalos megnyitója szombaton délelőtt lesz, amikor a reggeli lovas felvonulást megemlékezés és ökumenikus, lovas istentisztelet követi majd.

Nincsenek megjegyzések: