Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2011. július 25., hétfő

800 éves Miklósvár













Szombaton délelőtt a baróti Csala kürtje fúvószenekar toborzójával kezdődött a Kálnoky kastély udvarán a falu első írásos említésének 800. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat.

A szervezők nevében a vendégeket Csíki Matild-Mónika köszöntötte, majd Nagy István, Barót polgármestere, Gyenge József falufelelős, a Pro Miklósvár Egyesület elnöke és gróf Kálnoky Tibor lépett a mikrofon elé.

Nagy István arról szólt, hogy a miklósváriak büszkék lehetnek 800 éves településükre és elődeikre, majd a kisemberek szerepvállalásáról beszélt, amely olykor sokszor fontosabb lehet, mint a királyoké vagy a generálisoké, annak ellenére, hogy közéleti szerepükről sokkal kevesebbet hallunk. A polgármester sajnálatát fejezte ki az át nem adott kultúrotthon miatt is, egyben megígérte, hogy az eseményre azért hamarosan sor kerül, a hajlék pedig úgymond a „köznépet” fogja szolgálni.

Gyenge József a kerek évfordulóval járó jótéteményeket említette, amelyek hozzájárulhatnak a falu fellendüléséhez és egyben figyelmeztetett: az, hogy Miklósvár Székelyföld első írásban említett települése, kötelességeket is ró a lakóira. Első lépésként a magyarországi Kakucs községgel törekednek testvértelepülési kapcsolat kialakítására.

Gróf Kálnoky Tibor a rendezvény társszervezőjeként és házigazdájaként a helyi identitástudat fontosságát emelte ki, amelynek kovácsolásában több régi miklósvári családdal egyetemben részt vállaltak a több mint hét évszázados történelmi múlttal rendelkező Kálnokyak is.

– E kis falu történelme egyben Székelyföldé és a magyarságé is, az idelátogatókat pedig egyfajta titkos erő hatja át. Átélik a csodát, amely annyira jellemző Miklósvárra, az itt lakó egyszerű, kedves emberek által. A falunak ezt a varázsát kell megőriznünk az elkövetkezőkben is – mondta Kálnoky Tibor.

A beszédek után a kastély épületében a nagyváradi Sotto Voce együttes adott rövid koncertet, majd Hlavathy Károly és Demeter Zoltán fotókiállítást nyitott meg: a faluban április 15- 19. között lezajlott fotóművészeti alkotótáborban készült fényképekből láthatott nagyszerű válogatást a közönség. A kiállított 57 fotó mellett további csaknem ezer művészfotót digitális formátumban bocsátottak a falu rendelkezésére az alkotók: Hlavathy Károly, Antal Levente, Balázs Ödön, Kelemen Lajos, Kovács László Attila, Sebestyén Béla és Vinczefi László.

A falu egykori életét bemutató kiállítás is megnyílt: a régi fotókat Csíki Matild válogatta össze a falu lakóitól, kinagyíttatásuk Szabó Attila, Budapesten élő miklósvári informatikus érdeme. Egy másik teremben ugyanakkor Nagy Botond sepsiszentgyörgyi levéltáros régi dokumentumok fotókópiái alapján rekonstruálta Miklósvár történelmének egy-egy szeletét.

Mindezek után a 800 éves falu éle - tének egykori eseményeit dr. Egyed Ákos és Cserey Zoltán történészek elevenítették fel, Fehér János művészettörténész pedig a település építészeti nevezetességeiről tartott előadást. A délutáni órákban kulturális és szórakoztató programok, a kastély udvarán felállított sátrak alatt pedig finomságok várták az idelátogató közönséget.

Vasárnap délelőtt a katolikus templomban ünnepi szentmisét tartottak, majd felavatták az iskola bejárata előtti emlékművet, amelyet a faluközösség állított „az előttük járók emlékére és a kései utódoknak tanúságul”. Az avatón beszédet mondott Kelemen Hunor, az RMDSZ országos elnöke és Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke, Tamás József segédpüspök pedig megáldotta és megszentelte az emlékjelet.

Nincsenek megjegyzések: