Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. augusztus 4., kedd

Az ENSZ-hez fordul Magyarország a szlovák nyelvtörvény miatt

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához és az Európa Tanácshoz fordul Magyarország a szlovák nyelvtörvény miatt — mondta Balázs Péter külügyminiszter azt követően, hogy Sólyom László államfővel és Németh Zsolttal, a Fidesz szakpolitikusával folytatott megbeszélést Budapesten.


Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet mellett az Európa Tanácshoz és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához is fordul Magyarország a nyelvtörvény miatt. Az ügyben emellett fontos lesz a lisszaboni szerződés életbelépése is, hiszen az EU reformszerződése az alapjogi chartát is magába foglalja majd, és ebben a dokumentumban vannak a diszkriminációt tiltó rendelkezések is — mondta a külügyminiszter. Hozzátette, bár a kérdéssel a nemzetközi sajtó kiemelten foglalkozik, a Külügyminisztérium nem tervez külföldi kommunikációs kampányt az ügyben.

Sólyom László államfő előzőleg közleményben jelentette be, hogy véleménye szerint összeegyeztethetetlen a kisebbségeket védő nemzetközi törvényekkel és az Európai Unió értékrendjével a kisebbségi nyelvhasználat korlátozása Szlová­kiában. A többnemzetiségű állam homogén nemzetállammá való alakítása, az erőszakos asszimiláció az Európai Unió értékrendjével összeférhetetlen, és ellentétes a kisebbségeket védő nemzetközi joggal — olvasható a közleményben. A közlemény szerint az államfő továbbra is fel fog lépni a szlovákiai magyar kisebbség jogainak védelméért.

Németh Zsolt elmondta, többpárti magyar delegáció látogat majd kulcsfontosságú európai nagyvárosokba, így Brüsszelbe és Hágába is. Fontos, hogy a magyar közjogi méltóságok is egységesen lépjenek fel a nyelvtörvény ellen — jegyezte meg. Hozzátette, nem pusztán magyar—szlovák vitáról van szó, mivel a szlovák nyelvtörvény alapvető európai és nemzetközi normákba ütközik. Vé­leménye szerint a törvény az Európai Unió közösségi jogát is sérti.

Átvállalni a bírságokat

A nyelvtörvény megszegése miatt a szlovákiai magyarokra esetlegesen kirótt bírságok átvállalására kérte a kormányt az MDF szóvivője tegnap. Kerék-Bárczy Szabolcs szerint becsületbeli kérdés, hogy Magyarország kiálljon azokért a szlovákiai magyarokért, akik az anyanyelvüket használják. Az MDF azt kéri a kormánytól, még ezen a héten állítson fel munkacsoportot, mely megvizsgálja a jogi, pénzügyi és technikai lehetőségeit annak, hogy miként kivitelezhető a bírság átvállalása. Kiemelte, mindent el kell követni a diplomáciai fórumokon, hogy Szlovákia ne léptesse életbe az államnyelvtörvényt, mert véleménye szerint Magyarországnak és Szlovákiának a kétoldalú lehetőségei kimerültek, a szlovák félnél a magyar érdekek és a kölcsönös érdekek is süket fülekre találtak. Mint mondta, Magyarország és az MDF Bokros Lajos EP-képviselőn keresztül az Európai Parlamenthez fordult az ügyben.

Nincsenek megjegyzések: