Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. augusztus 8., szombat

Műemlékeken lehet magyar felirat is (Kolozsvár)

Theodor Paleologu művelődési miniszter válaszolt Sorin Apostu kolozsvári polgármesternek a kolozsvári műemléktáblák ügyében. Eszerint nem szabad megszorító módon értelmezni a törvényt. A kolozsvári feliratok ügyében Eckstein-Kovács Péter elnöki tanácsos vállalta a közvetítői szerepet.


Ő juttatott el egy erről szóló, a Civil Elkötelezettségi Mozgalom által összeállított dokumentációt Theodor Paleologunak, amelynek fő eleme a korábban gyűjtött több mint huszonkét és fél ezer aláírás volt. Az aláírók azt kérték, hogy a műemlék épületekre kerülő tábla magyar feliratot is tartalmazzon. Eckstein a miniszter válaszát ismertetve elmondta, Paleologu álláspontja szerint a 2237-es rendelet valóban előírja az angol, román és francia nyelv kötelező használatát, azonban ez nem jelenti azt, hogy más nyelvek nem szerepelhetnek a tájékoztató táblákon. Paleologu felhívta a kolozsvári polgármester figyelmét a 2007/282-es törvénnyel elfogadott Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájára, mely előírja, hogy a helyi hatóságoknak egy sor eszközzel bátorítaniuk kell a kisebbségi nyelvek használatát. Sorin Apostu kolozsvári polgármester egyelőre nem reagált a válaszra.

Nincsenek megjegyzések: