Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. augusztus 6., csütörtök

A magyar egyetemi kvóta megszüntetését követelik ukrán nacionalisták

Az Ungvári Nemzeti Egyetemre (UNE) felvételiző magyar nemzetiségű diákok számára megállapított kvóta megszüntetését és a felsőoktatási intézmény rektorának büntetőjogi felelősségre vonását követeli a nacionalista Szvoboda Összukrajnai Szövetség kárpátaljai megyei szervezete.

A szélsőjobboldali szervezet beadványt intézett az ukrán legfőbb ügyészséghez és az oktatási minisztériumhoz, amelyben azzal vádolja Mikola Vegest, az UNE rektorát, hogy még 2005-ben a magyar felvételizőknek kedvező, az ukránokat nemzetiségi és nyelvi alapon diszkrimináló felvételi szabályokat rendszeresített az általa irányított felsőoktatási intézményben. A Szvoboda szerint Veges megsértette az ukrán alkotmány egyenlő állampolgári és szabadságjogokra vonatkozó cikkelyét, ezért büntetőjogi felelősségre kell vonni. A nacionalista szervezet az illetékes hatóságokat az ungvári egyetemen folyó, szerinte törvényellenes tevékenység azonnali felszámolására, ,,a magyar nemzeti kisebbség tagjainak biztosított felvételi kedvezmények és az ukránokat sújtó diszkriminatív korlátozások" megszüntetésére szólította fel.

Az ungvári egyetemen tavaly nyílt meg a magyar állam 56 millió forintos támogatásával a magyar tannyelvű humán és természettudományi kar, amelynek külön kvóta szerint megállapított 45 helyére a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolák végzősei felvételizhetnek. A magyar kar megnyitása és működése miatt rendszeresen érik támadások az egyetem rektorát a kárpátaljai ukrán nyelvű sajtóban.

Nincsenek megjegyzések: