Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. augusztus 5., szerda

A külügyminisztérium készíti a szakértői anyagokat (Kettős állampolgárság)

A parlamenti egyeztetésekkel párhuzamosan a külügyminisztériumban is elindult a szakértői anyagok készítése a kettős állampolgárság ügyében, a tárgyalási alap az egyéni elbírálás rendszere — mondta a külügyi államtitkár.


Szabó Vilmos közölte, tudomásuk van a szakértői egyeztetésről, ezért igyekeznek minden olyan helyzetet megvizsgálni, ami ezzel kapcsolatos. Azt is hozzátette: a tárca készül arra, hogy ha a parlamenti tárgyalások olyan szintre jutnak, akkor kész legyenek a szakértői munkák a kormány álláspontjának kialakításához. A részletekről először a pártoknak kell megegyezniük. A kormány és a külügyminisztérium azután foglal állást, amikor az Országgyűlés elé kerül a kérdés.

Akár már az őszi ülésszakban tárgyalhat a parlament a kettős állampolgárság ügyéről. A külügyi tárca azonban addig is kész szakértői segítséget adni. A pártok még nem egyeztettek a külügyminisztériummal. A külügyi tárca a határon túli magyarok képviselőivel sem tárgyalt a kérdésről — mondta az államtitkár. Az eddigi információk szerint az MSZP és a Fidesz is az egyéni alapon való elbírálást szorgalmazza a kettős állampolgárság ügyében, ez tehát a tárgyalási alap — hangsúlyozta Szabó Vilmos.

Kozma József, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista alelnöke július 23-án jelentette be, hogy az MSZP-frakció külügyi munkacsoportja elképzelhetőnek tartaná a külhoni magyar státus törvénybe iktatását. A külhoni magyar státus a nemzethez tartozást szimbolizálná, érzelmi azonosulást tenne lehetővé, és a most meglévő kedvezményeket foglalná össze, amelyek például a Szülőföld Alapon keresztül jutnak el a határon túli magyarokhoz.

Németh Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa hétfőn arról beszélt, hogy már az őszi ülésszakon az Országgyűlés elé kerülhet a kettős állampolgárság ügye, a parlamenti pártok között már tart az egyeztetés a kérdésben. A Fidesz szerint alapvetően egyéni kérelem alapján kellene megadni a kettős állampolgárságot — hangsúlyozta a politikus.

Nincsenek megjegyzések: