Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. augusztus 8., szombat

Magyarellenes koalíció Nyitra megyében

Ismét magyarellenes szlovák koalíció alakult Nyitra megyében az őszi önkormányzati választások előtt. A választási szövetség létrehozásáról szóló megállapodást tegnap írták alá Nyitrán. A Szlovák Koalíciónak elnevezett megyei csoportosulásnak az Irány-Szociáldemokrácia (Smer), a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) a tagja. A négy párt közül országos szinten kettő koalíciós (Smer és HZDS), kettő pedig ellenzéki (SDU és KDH). Bár a pártok között jelentős politikai-világnézeti különbségek vannak, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) többsége a megyei önkormányzatban mindegyiküket egyformán zavarta.


A nagymértékben magyarok lakta Nyitra megyében első ízben 2005-ben fogtak össze a szlovák pártok azzal a nyíltan hangoztatott céllal, hogy a megyei önkormányzatban megdöntsék az MKP többségét. Az idei őszi megyei önkormányzati választás előtti összefogás célja ismét ez. Úgy mint 2005-ben, most sem fogadták be soraikba a nyíltan magyarellenes Szlovák Nemzeti Pártot (SNS). Az elmúlt választási időszakban azonban az SNS később mégis csatlakozott a koalícióhoz, s most is nagyon igyekezett, hogy már kezdetben tag legyen.

A korábbi megyei választást 2001-ben a Magyar Koalíció Pártja nyerte, amelynek az 51 tagú regionális parlamentben 31 képviselője volt. Négy évvel később, 2005-ben a szlovák pártok 34, míg az MKP 17 mandátumot szerzett

Nincsenek megjegyzések: