Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. augusztus 3., hétfő

Szolidaritás a szlovákiai magyarokkal

A romániai magyar közösség figyelmet fordít arra, miként alakulnak a szlovák államnyelvtörvény körüli fejlemények. Az elmúlt hét végén a Bihar megyei RMDSZ látta vendégül a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának küldöttségét.

A magyar nemzetnek egységesen kell fellépnie a szlovákiai nyelvtörvény bevezetése ellen, mert a jogszabály veszélyes precedenst teremt az EU tagállamaiban élő nemzeti kisebbségek joggyakorlása tekintetében – mondta Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője. A hétvégén Nagyváradon ülésezett az RMDSZ Bihar megyei választmánya. A rendkívüli ülésen részt vett meghívottként a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának (MKP) küldöttsége. A megbeszélésen Winkler aggodalmát fejezte ki a nyelvtörvény miatt, amely – mint mondta – jelentősen csökkenti a kisebbségek jogait. Winkler szerint az EU-ban nem lenne szabad a nemzeti és az etnikai kisebbségvédelmet a nyelvi vagy szexuális kisebbségek érdekvédelmével azonos keretbe szorítani. Szerinte az európai politikusok nem ellenzik az etnikai és nemzeti kisebbségvédelmet, hanem csak egyszerűen nem értik, nem érzik a kettő között a különbséget. Winkler valamennyi Kárpát-medencei magyar közösséget képviselő szervezetet arra buzdított, hogy összehangoltan és szolidárisan lépjen fel a nyelvtörvény ellen. A tanácskozáson elfogadtak egy állásfoglalást, amelyben a résztvevők kérik a szlovákiai parlamentet, hogy vonja vissza a nyelvhasználatról szóló törvény diszkriminatív előírásait. Az ülésen jelen lévők felkérték a magyar európai parlamenti képviselőket, hogy az állásfoglalást juttassák el az Európai Parlament és az Európa Tanács vezetőihez. Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke hangsúlyozta, hogy a romániai magyarság érdekvédelmi szervezete szolidáris a felvidéki magyarokkal. „Ott leszünk, számíthattok ránk” – mondta Kelemen utalva arra, hogy az RMDSZ képviselői meg fognak jelenni a szeptember 1-jére tervezett dunaszerdahelyi tiltakozó nagygyűlésen. Rámutatott: a nyelvtörvény bizonyítéka annak, hogyan semmisíthetők meg egyetlen intézkedéssel a határon túli magyar közösségek hosszú és ádáz küzdelemmel kivívott jogai. Szerinte a jogszabály „öt-tíz éves visszalépést jelent a kisebbségi jogok és a békés együttélés terén”.


Nincsenek megjegyzések: