Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. augusztus 4., kedd

Újravehetik a kettős állampolgárság ügyét

Már az őszi ülésszakon az Országgyűlés elé kerülhet a kettős állampolgárság ügye, a parlamenti pártok között már tart az egyeztetés a kérdésben – mondta Németh Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa tegnap Budapesten az MTI kérdésére.

„Lassan megfelelő formában vitatkozunk erről a kérdésről. Ha arról vitatkozunk, hogy milyen formában lehet a kettős állampolgárságot megadni, akkor azt gondolom, hogy alapvető fordulat van kialakulóban. Zajlik a többpárti egyeztetés a kettős állampolgárság kérdésében” – mondta sajtótájékoztatóján Németh Zsolt az MTI kérdésére. A Fidesz politikusa hozzátette: a kérdés akár már az őszi ülésszakon a parlament elé kerülhet. A Fidesz szerint alapvetően egyéni kérelem alapján kellene megadni a kettős állampolgárságot – hangsúlyozta a politikus. Németh Zsolt hozzátette: a 2004-es népszavazás által ejtett sebek gyógyítása nélkül az anyaország és a határon túli magyarság kapcsolata nem épülhet újra bizalmi alapra. Balázs Péter ezt megelőzően egy tegnap reggeli televíziós műsorban arról beszélt, hogy a kettős állampolgárságot csak egyénileg lehet elbírálni, emiatt nem a legjobb eszköz tömeges problémák kezelésére. Kozma József, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista alelnöke a múlt héten jelentette be, hogy az MSZP-frakció külügyi munkacsoportja elképzelhetőnek tartaná a „külhoni magyar státus” törvénybe iktatását. A külhoni magyar státus a nemzethez tartozást szimbolizálná, érzelmi azonosulást tenne lehetővé, és a most meglévő kedvezményeket foglalná össze, amelyek például a Szülőföld Alapon keresztül jutnak el a határon túli magyarokhoz – mondta az MSZP szakpolitikusa.

Nincsenek megjegyzések: