Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. augusztus 1., szombat

Pengeváltás



Azért gorombult be Traian Băsescu a román rádió politikai műsorában adott interjú során, mert a Nemzetközi Valutaalap szakembereinek elemzése nyilvánvalóvá tette, az ország nem tudja teljesíteni a kölcsönszerződés előírásait, Románia féléves gazdasági visszaesése nagyobb az eddig becsültnél, ráadásul folyamatosan csökken a költségvetés bevétele is. Az ország hazai összterméke idén akár nyolc százalékkal is eshet a korábbi 4,1 százalékos becslés helyett, s az államháztartási hiány sem maradhat a tervezett 4,6 százalékon, hanem legalább 4,6—7, esetleg nyolc százalékra ugrik. Egy szó, mint száz: a dolgok a vártnál rosszabbul alakulnak.


Emiatt az elnökválasztások előtt álló Traian Băsescu enyhén szólva kellemetlen helyzetbe került. Kínjában tüzelt csípőből az ,,ellenséges sajtóra", mely az ugyancsak ,,ellenséges politikusokkal" ellene, pártja ellen szövetkezett. Természetesen, nagy pénzekért. És tehetetlenségének jeleként enyhült meg színleg, amikor a kormánykoalícióról beszélt, és jelentette ki: egy ideig még ölben tartja az SZDP-t, mert államérdek, és a válsághelyzet ezt diktálja. De türelme nem végtelen, nem határtalan, mondta, s ezt nyomatékosítandó jelentette ki: ,,Komolyan fontolgatom azt a lehetőséget, hogy nem indulok újabb mandátumért". Ami köztünk szólva elég hihetetlen.

A legnagyobb politikai sokkot az államfő ama kijelentése okozta, miszerint a pénztelenségre és a válságra való tekintettel a közszféra alkalmazottainak húsz százalékát el kell bocsátani. Nemcsak a szakszervezetek, de a szocdemek is az egekig szöktek, s hogy véletlenül nehogy az udvariasság bűnébe essenek, amolyan áthallásosan alpári válaszokat fogalmaztak meg, miszerint őket ne tartsa ölben, ők nem Elena Udreák, továbbá hogy a költségvetési megtakarítások elemzésekor ne tévessze szem elől a szívéhez oly közel álló tárcákat, mint az ifjúsági és sport-, valamint a turisztikai minisztérium, s főként beszéljen az ott folyó pénzpazarlásról. Azt ugyanis nem tűrhetik — hangoztatják a derék szocdemek —, hogy öt köztisztviselőből egynek azért kelljen állás nélkül maradnia, hogy az államfő protezsáltjainak legyen pénzük függönyre, színpadra.

A pengeváltások folytatódnak. De egy ideig még együtt maradnak. Mert nekik így kifizetődő.

Nincsenek megjegyzések: